CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Bakan Berat Albayrak'ın kamu bankalarının ihtiyaç, konut, taşıt, turizm için kredi paketi vereceği açıklamasını "Damat bakan kamu bankalarının reklam yüzü gibi sürekli kredi paketi açıklıyor" sözleri ile değerlendirdi.

Öztrak: Damat bakan kamu bankalarının reklam yüzü gibi sürekli kredi paketi açıklıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kamu bankalarının ihtiyaç, konut, taşıt, turizm için kredi paketi vereceği açıklamasını "Damat bakan kamu bankalarının reklam yüzü gibi sürekli kredi paketi açıklıyor. Hala milleti kamu bankaları üzerinden borçlandırıp çarkları döndüreceklerini sanıyorlar" sözleri ile değerlendirdi.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında turizm için kredi paketi verilecek olmasına ilişkin ise "Millet bir hafta tatile gidip, tatil parasını 18 ayda ödeyecek duruma düştüyse, o ekonomi zaten bitmiştir" ifadelerini kullandı.

Öztrak, salgın nedeniyle işsizliğin ikiye katlanacağının beklendiğini ifade ederek alınan kredileri vatandaşların nasıl ödeyeceğini sorarak şunları söyledi:

"Damat bakan kamu bankalarının reklam yüzü gibi sürekli kredi paketi açıklıyor. Ekonomiyi, borç vermekten ibaret zannediyor. 'Karşılaştığımız sorun sıradan bir sorun değil; pansumanla, aspirinle bu sorun aşılamaz' demekten dilimizde tüy bitti. Ama nafile. Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur. Hala milleti kamu bankaları üzerinden borçlandırıp çarkları döndüreceklerini sanıyorlar. Millete bir hafta tatil için 18 ay vadeyle kredi açıyorlar. Millet bir hafta tatile gidip, tatil parasını 18 ayda ödeyecek duruma düştüyse, o ekonomi zaten bitmiştir. Amaç günü kurtarmak mı, yoksa salgının ardından hızla toparlanmak için ülkenin üretim kapasitesi ve yeteneklerine sahip çıkmak mı? Borçlunun döşeği ateşten olurmuş. 18 yıldır milletimiz zaten boğazına kadar borca batırıldı. Borçla toplumsal rıza yaratmaya çalışan bir iktidar var. Şimdi millet 'bu borçları nasıl ödeyeceğim' diye kara kara düşünüyor.

AK Parti iş başına gelmeden, 2002’de; ülkemizde her çocuk 1.964 dolar dış borçla dünyaya geliyordu. Şimdi her çocuğumuz 5.291 dolar dış borçla doğuyor. 2002’de ailelerin tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 6,6 milyar TL idi. Şimdi aynı borç 633 milyar TL’ye çıktı. Milli gelire oranı da aynı dönemde yüzde 2‘den yüzde 14’e yükseldi. İşsizliğin ikiye katlanacağının beklendiği bir ortamda, bu borçlar nasıl ödenecek?"

(ANKA)