Ekonominin durumuna dikkat çeken CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Saray ittifakının büyük ortağı, millete yoklukta sabır telkin ediyor. Küçüğü de millete 'askıda ekmek' vadediyor. Bunların milletin derdine derman olma niyetleri yok" dedi.

Öztrak: İttifakın büyük ortağı sabır telkin ediyor, küçüğü de ‘askıda ekmek’ vadediyor

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MHP'nin askıda ekmek kampanyasına gönderme yaparak "Saray ittifakının büyük ortağı, millete yoklukta sabır telkin ediyor. Küçüğü de millete 'askıda ekmek' vadediyor. Bunların milletin derdine derman olma niyetleri yok" dedi.

CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Öztrak, son iki yılda işini kaybedenlerin sayısının 2 milyonu aştığına dikkat çekerek çalışan vatandaşların da yoksulluk sınırının altında ücretlere çalıştığını söyledi. Öztrak, vatandaşın ekonomik buhranla boğuştuğunu ifade ederek "Çöpten karnını doyuran yurttaşlarımızın görüntüleri artık vaka-i âdiyeden oldu" dedi.

Öztrak'ın konuşması şöyle:

"Milletimiz, ekonomik buhranla boğuşuyor. Dolar kuru 8 liraya, Euro kuru 10 liraya dayandı. Son iki yılda işini kaybedenlerin sayısı 2 milyonu buldu. İşsiz yurttaşlarımızın sayısı 10,5 milyona ulaştı. Çalışanlar da yoksulluk sınırının altında ücretlere talim ediyor. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 448 lira oldu, yoksulluk sınır 7 bin 973 liraya ulaştı. Emeklilerimiz de çalışanlarımız da pazar yerlerinde akşam döküntülerine talim ediyor. Çöpten karnını doyuran yurttaşlarımızın görüntüleri artık vaka-i âdiyeden oldu.

Bir de çalışıyor görünüp iş başı yapamayan 2,5 milyon yurttaşımız var. Bu hükümet, özel kesimde çalışan işçilerin pandemide, ayda 1.168 lira verilip zorunlu izne çıkarılmasının önünü açtı. Bu vatandaşlarımız işsiz görünmüyor. Ama geçinemiyor. Böyle hayata tutunmaya çalışan yaklaşık 2 milyon emekçimiz var. Marketlerde bebek mamalarına, hatta zeytinyağına bile güvenlik alarmı takılır hale geldi. Ucuzcu marketlerde bile peynir, mısır yağı, ay çiçek yağı gibi temel ürünlerin yanına yaklaşılmıyor. Kuru ekmeği sofraya koymak bile artık mesele haline geldi. Ekmeğe de en son yüzde 20 zam yapıldı. Bunlar bütçeyi dahi Meclis’e zamanında yetiştiremiyorlar. Milletle gönül bağları o kadar koptu ki…Ne sesini duyuyorlar ne de halini görüyorlar. Saray ittifakının büyük ortağı, millete yoklukta sabır telkin ediyor. Küçüğü de millete ‘askıda ekmek’ vadediyor. Bunların milletin derdine derman olma niyetleri yok.”

ERDOĞAN’IN EĞİTİMDE REFORM AÇIKLAMASI

Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eğitimde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadık" sözlerine "Bu ülkenin eğitim sistemini milli olmaktan çıkarıp kendi ideolojilerinin vesayeti altına alanlar Türk eğitim sistemine ihanet etmişlerdir. Bu ihanetin baş faili de Recep Tayyip Erdoğan’dır" diyerek yanıt verdi.

Öztrak, şöyle konuştu:

"Bu sözleri hayretler içinde dinledim. Erdoğan, 18 yıldır muhalefetteydi de biz mi iktidardaydık? 18 yılda memleketin eğitim sistemini nereden nereye getirdiklerinin açık ikrarıdır bu. İdeolojik saplantıları nedeniyle eğitim sisteminde kaosa yol açtılar. Şunu açık söyleyeyim; kendi ülkesinin çocuklarını denek haline getiren tek hükümet AK Parti hükümetidir. 4+4+4 bunu getirirken kime sordular? 18 yılda 7 tane Milli Eğitim Bakanı, 7 tane de Kültür Bakanı gelmiş şimdi eğitimden, kültürden şikâyet ediyorsunuz. Bu ülkenin eğitim sistemini milli olmaktan çıkarıp kendi ideolojilerinin vesayeti altına alanlar Türk eğitim sistemine ihanet etmişlerdir. Bu ihanetin baş faili de Recep Tayyip Erdoğan’dır."

Öztrak'ın konuşmasından diğer satırbaşları şöyle:

ERMENİSTAN-AZERBAYCAN

Ermenistan yönetimi Azerbaycan'a düzenlediği füze saldırıları ile sivilleri bir kez daha vurdu. Bu terörü lanetliyoruz. Dünya kamuoyu sivillere yönelik bu saldırılara karşı sessiz kalmamalıdır.

BEKİR COŞKUN

Kıymetli bir gazeteciyi, bir o kadar da değerli bir insanı kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz.

ENİS BERBEROĞLU

Anayasa yasalara ve adalete bağlı kalması gereken savcılar AYM kararlarını tanımıyor. Yargı hem kendi içinde hem yasama ile kavga ediyor. Hakimler sarayın tetikçiliğine soyunmuş. Türkiye Cumhuriyeti artık anayasal bir devlet olmaktan çıktı, kağıt üzerinde anayasalı bir devlete dönüştü.

AYM, Enis Berberoğlu'nun seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğine oy birliği ile karar verdi. Herkes AYM'nin verdiği karara uyacak, bunu biz değil Anayasa kitapçığı söylüyor. Anayasa bir toplumsal sözleşmedir. Yasama da yargı da yürütme de yetkilerini ve meşruiyetini Anayasa'dan alır. Gercekgundem.com'da yer alan habere göre Öztrak şöyle devam etti: HSK re'sen harekete geçmelidir, ama her şeyde re'sen harekete geçen HSK'dan tık yok. Bu suçun mağduru sadece Enis Berberoğlu, sadece CHP değildir, bu suçun gerçek mağduru o Anayasa'ya evet diyen milli iradedir. Bu suçun gerçek mağduru anayasa ve hukuk devleti askıya alındığı için askıda ekmeğe mahkum edilen milletimizdir.

‘O HAKİM ADALET CELLADI’

Enis Berberoğlu'nun davasına bakan hakim, sarayın icra memuru adalet celladı olmuş. Sarayın iradesine karşı çıkanlarla ilgili kim varsa bunların davaları bu hakime veriliyor. Berberoğlu, Kaftancıoğlu, Sözcü kararları bu hakimde. Bu hakim şimdi AYM kararını da tanımıyor. Bu kaostur, bu devlet krizidir.

BÜTÇE'NİN GEÇ AÇIKLANMASI

Bütçenin en geç cumartesi gece yarısından önce Meclis'e teslim edilmesi gerekiyordu. Ya Saray bütçeyi Meclis'e zamanında yetiştiremedi ya da o da hakimler gibi Anayasa'ya uymaya pek de gerek görmedi. Bu da devlet krizinin diğer cephesidir.

Bu bütçede milletin derdine derman yok, ekonomik buhran yok. Bu bütçede tam gaz faiz lobilerinin, yandaşların cebini doldurmak var. Bu bütçe milletimize ekmeği ancak askıda gösterecek bir bütçe.

Saray ittifakının büyük ortağı millete yoklukta sabır telkin ediyor, küçük ortak da millete askıda ekmek vadediyor. Bunların milletin derdine derman olma niyetlere yok.

DENİZLİ VALİSİ

Bunların valileri de en az kendileri kadar kibirli. Denizli Valisi, canı burnunda çalışan esnafı kendisine selam vermedi diye kapattırmaya kalkıyor. Vali esnafa 'neden maske takmıyorsun?' diye soruyor, esnaf cevap veriyor: 'Canıma yetti, gebermek istiyorum' Valinin de esnafın da memleketin de hali özetle bu.

DEVLETTE LİYAKAT TARTIŞMASI

Erdoğan kendi partililerine akraba öğüdü veriyor. Güler misiniz ağlar mısınız? Saray sosyetesinin tüm akrabaları ballı maaşlarla çifter çifter işlere konmuş, kayırmacılığın kitabını yazanların ettiği bu laflara artık kargalar bile gülmüyor. Ama tüm bu olup bitenlerin milletimize faturası ağırlaşıyor. Milletin parası mum gibi eriyor.

KALYON HOLDİNG'İN AÇIKLAMASINA YANIT

Salgını bahane ederek milyarlarca liralık ballı ihaleler verdikleri yandaşlarına bir de üstüne vergi istisnasını veriyorlar, ondan sonra da çıkıp sayın genel başkanımıza ipe sapa gelmez laflar söyleme cürretinde bulunuyorlar. Sen iş adamı mısın, varsa bir meramın doğru düzgün söylersin. Ama bir siyasi parti liderine ileri geri konuşamazsın. Siyaset yapacaksan şirketini bırakıp siyaset yapacaksın.

DIŞ POLİTİKA

Dış politika akıl ve sağduyu ekseninden çıkmıştır. İç siyasete malzeme yapılmıştır. Bunun sonucunda, ülkemizin bölgede tek bir dostu bile kalmadı. Aynı anda hem Mısır hem de İsrail'le düşman oluyoruz. Aynı anda hem ABD hem Rusya ile karşı karşıya geliyoruz. Çevremizde ne kadar ülke varsa bize karşı birleştirmeyi bu saray hükümeti başardı. Ülkemiz yalnızlaşmıştır. Türkiye'nin bu yalnızlaşmasını en iyi Yunanistan değerlendirdi. Doğu Akdeniz'de artık en haklı davamızı bile savunmakta zorlanmaya başladık. Önüne gelen bize ayar vermeye çalışıyor.

Şimdi de Suudi Arabistan çıkmış Türkiye'ye boykot çağrısı yapıyor. Bu çağrıya Fas'tan Cezayir'e kadar tarihi bağlarımız olan diğer Kuzey Afrika ülkeleri de katılıyor. Ama bu boykota karşı Saray ittifakının gıkı çıkmıyor.

SORULAR

- Mehmet Ağar, Korkut Eken, Engin Alan, Alaattin Çakıcı fotoğrafı...

Kim kimlerle beraber bu fotoğrafta gördük. Ülke kimler tarafından yönetiliyor. Kimler hangi görevlerde, kimlerin hangi sözleri hangi çerçevede ettiğini bu fotoğraf ortaya koyuyor.

- TTB'nin hedef gösterilmesi...


Bu konudaki tutumumuz aynen barolarla ilgili tutumumuzun aynısı olacaktır. Türkiye'de önce emek örgütleri zayıflatıldı. Şimdi de hedef STK'lar. Hatta bazen dil sürçüyor bunların arasında işveren örgütleri bile sayılıyor. Bu otoriterleşme sürecinin önünün açılması için STK'lar zayıflatılması gerekiyor. Bu ülkede çağdaş demokrasiden yana olan CHP böyle bir gidişin karşısında olacaktır.

- Erken seçim olursa Enis Berberoğlu yeniden aday gösterilecek mi? Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı açıklaması...

Sayın İnce'nin sözlerine buradan parti sözcüsü olarak cevap vermek istemem. Böyle bir polemiği başlatmak istemem. Bu tür eleştirileri varsa gelip kamuoyu ile paylaşmak yerine partinin yetkiri kurumlarına anlatabilir. Bu konuda cevap vermeyi doğru bulmam.

Ben Enis Berberoğlu'nu tekrar aday göstermek noktasına geleceğimizi zannetmiyorum. Enis Berberoğlu bence AYM'nin verdiği karara uyularak milletvekilliğini geri alacaktır. Biz bunu bekliyoruz. Enis Berberoğlu'nun gasp edilen seçme ve seçilme hakkı, AYM'nin herkesi bağlayan kararından sonra iade edilmesi gerekir. Bir erken seçimde aday gösterecek misiniz tartışması sonrası iştir.

Artvin'deki orman yangını...

Ülkenin bir yerinde bir haftadır orman yanıyorsa buna neden müsade edildiğinin araştırılması lazım. Yanan orman alanlarıyla ilgili neler yapılacağını dikkatle izlememiz lazım.