İspanya’da kraliyet ailesi hakkında ortaya çıkan iddialar nedeni ile yönetim biçimi tartışmalarına İspanya Başbakan Yardımcısı Pablo Iglesias da katıldı. Iglesias, İspanya’nın artık monarşi yerine cumhuriyet ile yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Pablo Iglesias: İspanya artık monarşi yerine cumhuriyet ile yönetilmeli

İspanya Başbakan Yardımcısı Pablo Iglesias, İspanya’nın monarşi yerine cumhuriyet ile yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

İspanya’da kraliyet ailesi hakkında ortaya çıkan iddialar nedeni ile yönetim biçimi tartışmaları başladı. İspanya'da koalisyon hükümetinin ortağı Unidas Podemos partisinin lideri ve Başbakan Yardımcısı Pablo Iglesias yaptığı açıklamada, partisinin yeni yol haritasını duyurdu.

Iglesias, ülkenin yönetim biçimini eleştirerek, İspanya’nın artık monarşi yerine cumhuriyet ile yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni bir cumhuriyet kurabileceklerini aktaran Iglesias, bu görevin kendi partisine ait olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı, İspanyol demokrasisini cumhuriyetçi bir ufka doğru ilerletmenin partisinin temel görevi olduğunu vurgularken, kraliyet ailesinden içinde bulunduğu krizi anlamasını istedi.

"İSPANYA, DAHA FEDERAL BİR DEVLET MODELİNE SAHİP OLMALI"

Iglesias, İspanya'nın cumhuriyete dayalı bir yönetim biçimini masaya yatıracak cesarete sahip olduğunu ifade etti. Monarşinin artık en dinamik iş sektörlerini ve yeni iş fırsatlarını temsil etmediğini belirten Başbakan Yardımcısı, “İspanya çoğulculuğu ve çeşitliliği üzerine inşa edilmiş daha federal, konfederal bir devlet modeline sahip olmalı. İspanya’nın yaşadığı krizin üstesinden gelme senaryosu budur” ifadelerini kullandı.

“İspanya'da giderek daha az insan, özellikle de gençler 21’nci yüzyılda devlet başkanlarının kim olması gerektiğine karar veremeyeceklerine inanıyorlar" diyen Iglesias, "Herhangi bir vatandaş gibi adalete cevap vermek zorunda olmadıklarını düşünüyorlar” dedi.

"GÜCÜMÜZ HER ŞEYİN DEĞİŞEBİLECEĞİNİ GÖSTERİR"

Eski Kral Juan Carlos’un geçtiğimiz ay ortaya çıkan yolsuzluk skandalına atıfta bulunan Başbakan Yardımcısı, Carlos’un İspanya’yı terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri'ne yerleştiğini dile getirdi.

Partisinin Anayasa reformunu desteklemek için yeterli parlamento çoğunluğuna sahip olmadığını ifade eden Iglesias, “Politikada işler değişebilir. Gücümüz her şeyin değişebileceğini gösterir. İmkansız görünen hedefler bazen göründüğünden daha hızlı gerçek olur" dedi.

(İHA)