Pakdemirli yıkımın boyutlarını gizliyor!

BirGün İzmir

Ege Çevre ve Kültür Platformu, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin 500 hektarlık bir alanın yandığını ifade ederek, yıkımın boyutlarını gizlemeye çalıştığını söyledi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüleri Alime Yalçın Mitap ve Hüsnü Dilli tarafından yapılan açıklamada, bölgede yapılan incelemelerde çok daha büyük (5000 hektar civarında) bir alanın yandığının tahmin edildiği kaydedildi.

Yananın sadece ağaçlar olmadığı, ormandaki tüm canlılar hayatını yitirdiğinin belirtildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Ormanlar, havadaki karbondioksiti emip oksijen üretirler. Yaşam için hayati önemleri vardır. Yangının söndürülmesi konusunda ciddi hatalar olduğu anlaşılmaktadır. Yangın söndürmede daha etkili olacağı bilinen THK ve TSK uçaklarının kullanılmamış olması, en azından ağır bir sorumsuzluktur, eksiklik ve ihmaldir. Birçok ülkede kullanılan gece görüşlü helikopterlerin satın alınmamış olması, koruyucu önlem ve hazırlıkların yetersizliği de orman yangınına duyarlı bir ülke için bağışlanmaz bir eksikliktir.”

YANGINLAR MADEN SAHALARINDA ÇIKIYOR

Yangınların, çoğunlukla rantı yüksek ya da olası maden sahalarında çıkmasının da üzerinde durulması gereken bir konu olduğu kaydedilen açıklamada, “ Bu yangınların, gerçekten kasıtlı olup olmadığının çok iyi araştırılması gerektiğini, bundan önceki yangınlar gibi geçiştirilmemesi gerektiğini özellikle belirtiyoruz. Bunun takipçisi olacağız. Bakan Pakdemirli, daha yangın tam söndürülmeden, yanan alanların ağaçlandırılacağından; ağaç dikmede Guinness rekorlar kitabına girmekten söz ederek, sorumluluğunu örtmeye çalışıyor” denildi.

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMALIDIR

Açıklama şu şekilde sona erdi:

“Yanan/yakılan bölgede zarar gören üreticilerimizin, zeytin, üzüm bağları, meyve bahçesi; küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarla ilgili zararları karşılanmalı; sulama altyapılarına ilişkin hasarlar giderilmelidir. Gerek bu yangının çıkış nedeni gerekse söndürülmesindeki hata ve ihmaller bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır. Yetkililer hesap vermelidir. Başta bakan olmak üzere, yangında sorumluluğu ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma ve Meclis araştırması açılmalıdır.”