Borç batağına sürüklenerek IMF’nin kapısına dayanan ülkelere Arjantin’in ardından Pakistan da eklendi. Pakistan, IMF ile görüşmelere başladı

Pakistan da IMF kapısında

Pakistan'da yeni iktidara gelen hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile acil mali destek görüşmelerine başladı. IMF'nin Endonezya'nın Bali Adası'nda başlayan yıllık toplantısına katılan Maliye Bakanı Asad Umar, görüşme kararının önceki gün aldığını açıkladı. IMF Başkanı Christine Lagarde de mali kriz içindeki Pakistan'ın ekonomi yetkilileriyle bir araya geleceklerini doğruladı. Lagarde görüşmeye, IMF'nin iki numarası David Lipton'ın katılacağını belirtti.

İki ay önce iktidara gelen eski kriket yıldızı Başbakan İmran Han yönetiminde Pakistan bu kararla beş yılda IMF’den ikinci yardım paketini almış olacak.

IMF programının Güney Asya’nın bu sorunlu ülkesini daha da sıkıntıya sokmasından endişe ediliyor.

Arjantin 57 milyar dolar aldı
Arjantin de geçen aylarda IMF'nin kapısını çalmıştı. Haziran ayında varılan anlaşma kapsmaında 27 Eylül'de toplam 57 milyar dolarlık kredi alındı. Devlet Başkanı Mauricio Macri, halka sesleniş konuşmasında IMF kredisinin belirsizliği azaltacağını ve piyasa güvenini tazeleyeceğini iddia etti.

Macri'nın IMF'den yardım istemesi, ülkesinde eleştiri almasına neden oluyor. Ülkede IMF'ye büyük bir tepki var. IMF, 2001 yılındaki ekonomik çöküşten sorumlu tutuluyor.

***

IMF’den ilk borç alan ülke:

FransaIMF, Temmuz 1944’te ABD’nin New Hampshire kentindeki Bretton Woods’daki BM konferansında ortaya çıktı.

IMF, kendisini parasal konularda küresel işbirliğini arttırmak, mali istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve tüm dünyada yoksulluğu azaltmak için çalışan bir kuruluş olarak tanıtıyor.

IMF Kuruluş Yılı: 1945
IMF Genel Merkezi: Washington, D.C.
IMF Resmi Web Sitesi: imf.org
IMF Başkanı: Christine Lagarde
IMF Üye Sayısı: 189
IMF’den İlk Borç Alan Ülke: Fransa