İzmir’de pamuk üretimi yapan çiftçiler zor günler yaşıyor. Hem verimin düşmesi hem de dışa bağımlı politikalar nedeniyle maliyetleri artması çiftçinin belini büktü

Pamuk üreticisi zor durumda: Verimlilik düştü maliyet arttı

İzmir’in Menemen Ovası’nda pamuk üretimi yapan çiftçi, hasattan istediği verimi alamadı. Geçen yıla göre verimde yüzde 20’lik bir düşüş yaşandığını belirten çiftçi Mehmet Er (57), üreticinin pamuktan yavaş yavaş vazgeçtiğini söyledi. Ege pamuğunun, kalitesi ile ön plana çıktığını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise “Pamuk, Türkiye’nin diğer üretici ülkeler ile rekabet şansının yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor” dedi.

pamuk-ureticisi-zor-durumda-verimlilik-dustu-maliyet-artti-522914-1.
Mehmet Er

Makineli hasat yaptıklarını belirten Mehmet Er, “Pamuk hasadını yapan makine 1,5 milyon liraydı, şimdi aynı makinenin fiyatı 3 milyon liraya çıktı. Artık bu makineyi almak da imkansızlaştı. Bu makineler alınamadığında pamuk ekmeyeceğiz. Pamuk işi bizim için artık çok maliyetli. Her şeye zam yaptılar ama bizim çıkardığımız ürün geçen yıldan daha düşük fiyata satılıyor. Çiftçi yavaş yavaş cebindeki parayı bitirecek, nereye kadar dayanacak” dedi.

Tüccarın insafına kaldı
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi de pamuğun Türkiye için son derece önemli bir bitki olduğunu, dünyada en fazla katma değer yaratan ürünlerin başında geldiğini belirtti. Çiftçi, şöyle dedi:

pamuk-ureticisi-zor-durumda-verimlilik-dustu-maliyet-artti-522913-1.
Ferdan Çiftçi

“Çiftçi son yıllarda çok zor günler geçiriyor. Şimdiki randımanlarla çiftçinin eline geçecek olan para 3 lira 70 kuruş civarında. Bu ciddi bir düşüş. Bunun üzerine 80 kuruş primini koyduğunuzda, ancak üretim maliyetleri ile başa baş gidiyor. 3 lira 70 kuruş, üreticinin üretim maliyetini karşılamıyor. Üreticinin maliyeti 4 lira civarında.”

Üreticinin eline geçecek paranın, çiftçinin gelecek döneme tekrar üretim yapması ve kendi ihtiyaçlarını karşılaması açısından yetersiz olduğunu vurgulayan Ferdan Çiftçi, şunları kaydetti:

“Dolar kurundaki yükseliş, maliyetleri etkiledi. Tohum, gübre ve ilaç maliyetleri bunun üzerinden şekilleniyor. Dışa bağımlıyız ve biz pamuk üreticisini tarlada tutamazsak, çok zor duruma düşeceğiz. Pamuk bizim tekstil sektörünün hammaddesi.

Sıkıntımız büyük
Burada sıkıntılar yaşayacağız. Zaten şu anda yıllık 1 milyon ton pamuk ithal ediyoruz. Bu ithalatın daha fazla derinleşmemesi için bizim önlem almamız gerekiyor. Çiftçiyi korumamız gerekiyor ki hem onu toprağında üretir vaziyette tutalım, bu güzelim tarlalar burada olsun, hem de tekstil sektörümüz bu kadar kaliteli pamuğu kaybetmesin. Ege pamuğu, kalitesi ile ön plana çıkıyor. 2017 verilerine göre verimde dünyada 3’üncü, üretimde ise 4’üncü sıradayız. Aslında bu verilere baktığımızda, rekabet şansımızın olduğu bir ürün. Bu nedenle pamuk konusunda yaşanan sorunlar dikkat alınmalı.”