İktidarın daha önce genel kurul yapmalarına izin vermediği barolar 300 kişi sınırını da kabul etmiyor. İzmir ve Antalya baro başkanları “İktidarın derdi pandemi değil” dedi.

Pandemi bahane

DİLAN ESEN

Meslek kuruluşlarına getirilen 300 kişilik toplantı sınırına tepki gösteren baroların kongre tarihleri belirsiz. Baroların genel kurullarına izin vermeyen AKP, bu süreçte neredeyse bütün il ve ilçelerde kongrelerini halaylarla, maskesiz gerçekleştirdi. Koronavirüs salgınının ardından genel kurul seçimi yapmak için mücadele eden barolar, koltuğunu kaybetmek istemeyen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan da destek görmedi.

İzmir Barosu tarafından Konak 1. İlçe Seçim Kurulu’na 13-14 Mart tarihlerinde genel kurul düzenlemek için yapılan başvuru, sayının yüksek olması sebebiyle reddedilmişti. Ret kararının ardından İzmir Barosu, İzmir Enternasyonel Fuarı Açıkhava Tiyatrosu’nda salgın önlemleri alarak gerçekleştireceği genel kurul için başvuru yapmayı planlıyor. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, hukuksuzca devam eden süreci BirGün’e değerlendirdi. Yücel, tüm avukatların bu toplantılara katılma hakkı olduğuna dikkat çekti.

Katılımcı sınırı getirilmesiyle avukatlara “Siz genel kurula katılmayın” dendiğini aktaran Yücel, şunları dile getirdi: “Sanki genel kurul yapılmasına imkân tanınmış gibi bir hava estirilerek aslında imkânsız kılınıyor. Metin Feyzioğlu işine geliyor. Bütün barolar seçimi tamamlamadığı sürece, koltukta kalmaya devam edecek. Sandığı muhataplarının önünden kaçırmak ve demokrasiyi rafa kaldırmak yönünde bir karar. Mahkeme kararlarının da hukukla ilgisi yok. Her ne koşulda olursa olsun sağlığı hiçe saymak gibi bir tavrımız yok. AKP kongreleri de çok açık gösteriyor ki dertleri pandemi değil.”

Antalya Barosu ise dün baro yönetimi ve başkan adaylarıyla birlikte Muratpaşa 1. İlçe Seçim Kurulu’na genel kurul başvurusu yaptı. Antalya Barosu, büyük iki ayrı salonda yine pandemi tedbirlerine uyarak gerçekleştirmek istiyor. Baro Başkanı Polat Balkan da genel kurulun yapılması ve demokrasi, hukukun kurallarının hayata geçirilmesi konusunda ısrarcı olduklarını söyledi. Balkan, şu ifadeleri kullandı: “Bu süreç en başından beri akıldan uzak yürütülüyor. Covid-19 tarihin gördüğü en akıllı virüs. Siyasi partilerin kongrelerinde bulaşmıyor da bizim genel kurulumuzda bulaşıyor. Bazı barolar seçim yapamayacak ve Feyzioğlu’nun görev süresi uzayacak. Antalya Barosu, her durumda ve koşulda, demokrasinin ve hukukun ilke ve kurallarını yaşama geçirme iradesindedir. Seçim istiyoruz.”