Cezaevlerine ilişkin CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda pandeminin sorunları katladığına dikkat çekildi. Raporda, “Hak ihlalleri bitmeyen cezaevlerinde, Covid-19 hastalıktan çok yeni bir hak ihlali olarak yaşanmaktadır” dendi.

Pandemi cezaevlerinde ihlalleri daha da artırdı

HABER MERKEZİ

Cezaevlerinde her gün yaşanan hak ihlalleri koronavirüs pandemisiyle birlikte zirveye ulaştı. Kalabalıktan temizliğe ve salgına kadar birçok sorunla boğuşan cezaevlerindeki mahkûm ve tutukluların yaşadığı ihlaller CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun ‘Covid-19 ve Cezaevleri Ocak-Temmuz Raporu’yla ortaya çıktı.

Tanrıkulu, koronavirüs salgını döneminde cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporda, 8 kişilik koğuşlarda 20 kişinin kaldığı, tutukluların sağlık ve yeterli beslenme haklarından faydalanmadığına dikkat çekti. Tanrıkulu, şunları dile getirdi: “Resmî açıklamalara karşın bu yılın başından itibaren ülkemize sıçrayan Covid-19 hastalığı, iktidarın ve özellikle de cezaevi yönetimlerinin aldırmaz tutumu nedeniyle cezaevlerinde etkisini çok daha yoğun gösterdi. Adalet Bakanlığı’nın ve cezaevi yönetimlerinin tutuklu ve hükümlüleri kaderiyle baş başa bırakan yaklaşımlarına tanık olduk.”

HEM KİRLİ HEM KALABALIK

Raporda, cezaevlerinde yaşanan sorunlar şöyle sıralandı:

♦ Koğuşların, odaların ve genel olarak cezaevlerinin temizliği.

♦ Tutuklu ve hükümlülerin kalabalık ortamlarda zorla tutulması.

♦ Tutuklu ve hükümlülere maske verilmemesi ya da kısıtlı verilmesi, sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi temel hijyen malzemelerinin verilmemesi ya da kısıtlı verilmesi; yemeklerin azlığı, kalitesizliği ve sağlıksızlığı.

♦ Durumu daha ağır olan hasta mahkûmlar için hiçbir özel önlem alınmaması.

♦ Cezaevi görevlilerinin temel hijyen kurallarına uymaması.

♦ Tutuklu ve hükümlülerin hastane sevklerinin yapılmaması ya da geciktirilmesi/zorlaştırılması.

♦ Hastanelerde tutuklu ve hükümlülerin uluslararası anlaşmalarla da güvence altına alınan sağlık hizmetlerine erişiminin (kelepçesiz muayene dayatması gibi) kısıtlanması.

TEMİZ HAVADAN UZAK

Kalabalık koğuşlarda özellikle temiz hava alımının da sıkıntılı olduğuna dikkat çekilen raporda, beslenme konusunda da yoğun şikâyetler olduğu kaydedildi. Tutuklu ve hükümlülerin beslenebilmeleri için tahsis edilen iaşe bedeli olan 8.5 TL’nin yetersiz olduğu belirtilen raporun sonuç kısmında ise şu ifadeler yer aldı: “Hak ihlalleri bitmeyen cezaevlerinde, Covid-19 hastalıktan çok yeni bir hak ihlali olarak yaşanmaktadır. Adalet Bakanlığı ve cezaevi yönetimleri için Covid-19’un mücadele edilmesi gereken bir hastalık değil tutuklu ve hükümlüler üzerinde baskı kurmanın bir aracı olduğunu söyleyebiliriz.”

***

Bir tutukluda virüs

Kırşehir Cezaevi'nden 10 gün önce Tarsus 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Müjdat Korhan adlı tutukluda koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi. Korhan’ın tek kişilik hücreye alındığını belirten Avukat Tugay Bek, aynı koğuştaki diğer tutukluların testlerinin negatif çıkmasına rağmen karantinaya alındığını aktardı.