‘Pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti' ödemelerinin durdurulmasına TTB’den tepki geldi: “Pandemi bitmedi. Daha geçen hafta 150'den fazla insanı yitirdik”

Pandemi daha bitmedi

Haber Merkezi

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hastaneye ya da yoğun bakım servislerine yatırılan Covid-19 hastaları için sağlık kurumlarına yaptığı ödemelerin durdurulması, hekimlerin tepkisini çekti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Bu karar pandeminin bittiği algısını oluştururken Covid-19 hastalarının sağlık hizmetlerine ulaşımıyla ilgili kaygıları da artırıyor” açıklaması yaptı.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan ve önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, SGK tarafından hastanelere yapılan “pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti” ödemeleri yürürlükten kaldırıldı. TTB değişikliğe tepki gösterdi. SGK’nin bu ödemeleri yapmasının pandemide sağlık hizmetlerine ulaşım sıkıntılarını bir miktar giderebildiğine dikkat çekilen açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na şu sorular yöneltildi:

“Covid-19 hastaları için SGK tarafından kamu ve özellikle özel hastanelere ödenen pandemi bakım ücreti bundan sonra ne olacak? Özel hastaneler pandemi bakım ücretini hastalardan mı alacak? Özel hastanelerde yatan Covid-19 hastaları mağdur olacak mı? Olabilecek mağduriyetler devlet tarafından karşılanacak mı?"

TTB’nin açıklamasında, şu ifadelere de yer verildi: “Anlaşılan o ki Sağlık Bakanlığı ve iktidarın gözünde artık pandemi bitti. Oysa daha geçen hafta 150’den fazla insanımızı Covid-19 nedeniyle kaybettik. Halen her gün binlerce kişi Covid-19 tanısı alıyor. Dünya Sağlık Örgütü de salgının bittiğine dair henüz resmi bir açıklama yapmadı. Hastanelerde servis veya yoğun bakımlarda tedavi gören binlerce hasta mevcut. Ama son alınan kararlar bir kez daha gösterdi ki ekonomik ve siyasi kaygılar nedeniyle bilim ve sağlık yine geri plana atılıyor. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Pandemi ile ancak bilimsel ve şeffaf yöntemlere mücadele edilir.”

‘EN ÖNEMLİ TOPLANTI’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 20 Nisan'da yapılması gereken Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının neden ertelendiğini dün açıkladı: “Bu toplantıyı geniş katılımlı ve yüz yüze yapmak istiyoruz. O nedenle haftaya erteledik.”

Yapılacak toplantının en önemli toplantılardan biri olacağını söyleyen Koca, “Bilim Kurulu, okullarda maske başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirmiş olacak. Bu konuda önerileri daha sonra değerlendirmek üzere kamuoyuna açıklamış olacak” dedi. Salgının giderek etkisini yitirdiğini savunan Koca, “Hastane yükünün çok azaldığını, 21 ilimizdeki yoğun bakımların kapatılmaya doğru gittiğini görüyoruz. Özellikle ilk pikten sonra şu an Türkiye’de hastane yükünün en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Bu son derece önemli. Halen Avrupa’da ve birçok ülkede vaka sayılarını ve hastane yükünü hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin geldiği noktayı önemli buluyorum” ifadelerini kullandı.