Pandemi gençlerin sorunlarını derinleştirdi

Berkay SAĞOL

İşsizlik, borç ve umutsuzluk kargaşası ile başa çıkmaya çalışan genç nüfusun sorunları salgın ile daha da derinleşti. Covid-19 salgını sürecinde üniversite kaydını donduran da var, hem okuyup hem çalışmak zorundayken işsiz kalan da…

Bu gençlerden biri de Pamukkale Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olan 24 yaşındaki Samet Yiğit. Üniversiteye başladığından beri çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Yiğit, “Ailem ekonomik açıdan zor durumda olduğu için, Covid-19 salgını başlayana kadar çalışıp kazandığım maaşla hem kendi geçimimi sağlıyor hem de kardeşlerime harçlık yolluyordum. Kafelerde ve restoranlarda garsonluk yapıyordum ancak salgın sebebiyle her yer kapandı bir yıldır işsizim” diyor.

pandemi-genclerin-sorunlarini-derinlestirdi-839118-1. Ev kirasını dahi ödeyemediğini söyleyen Yiğit, “Bu süreçte 2 defa evimden atıldım. Son sınıfım ama mezun olamıyorum. Uzaktan eğitimde bilgisayarım olmadığı için ödevlerin çoğunu yapamadım ve derslerin çoğundan kaldım. Parkta uyudum kütüphanede sabahladım, bir dönem kafamı kütüphane tuvaletinde yıkadım. Maalesef bu durumda olan sadece ben değilim. Birçok üniversite öğrencisi böyle yaşamak zorunda kalıyor” dedi.

Eşyalarının bir bölümünü ve kitaplarını sattığını anlatan Yiğit, “Tek varlığım sırt çantam ve içindekiler. Yaklaşık üç ay önce bir cilt rahatsızlığı yaşadım ve bunu sadece bekleyerek geçirmek zorunda kaldım. Hastaneye gittiğim zaman ise babamın sigortası olmadığı için öğrenci olsam bile sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağımı söylediler. İşte bir insan olarak, bir birey olarak, bir üniversiteli olarak ve en önemlisi ülkemin geleceği olarak bana yaşattıkları bunlar. Çalışırken bir şekilde hayatımı sürdürüyordum ama salgın süreci beni daha da olumsuz etkiledi. 2 veya 3 günde bir 50 TL bulup yemek yemeye çalışıyorum” dedi.