İstanbul Sancaktepe’de 45 gün içinde tamamlanması hedeflenen pandemi hastanesi inşaatında pandemiye karşı önlem yok! Yapımı hızla süren inşaatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesi de uygulanmıyor

Pandemi hastanesi inşaatında hastalığa davetiye

İSMAİL ARI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, pandemiyle mücadele kapsamında, İstanbul Sancaktepe'de 45 günde yapılacağını açıkladığı sahra hastanesinin inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Ancak pandemi hastanesi şantiyesinde pandemiye karşı önlemler son derece yetersiz. İşçiler, her an virüse yakalanma riskiyle yüz yüze.

SALGINA KARŞI HİÇBİR ÖNLEM YOK

Rönesans Holding’in yapımını üstlendiği hastanenin şantiyesinde işçiler kalabalık gruplar halinde bir arada dinleniyor. Uzun yemekhane kuyruklarının oluşması, yemekhanede de sosyal mesafe kuralının uygulanabilmesi için hiçbir tedbirin alınmaması dikkat çekiyor. Şantiyedeki bazı işçilerin maske takmadığı da görülüyor.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) da yaptığı açıklamada, “Sancaktepe’de inşası devam eden pandemi hastanesi şantiyesinde inşaat işçilerinin sağlığı tehlike altındadır. Koronavirüs salgınına karşı hiçbir önlem yok” uyarısında bulunuyor.

GENELGEYİ DE UMURSAMADILAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün 20 Mart’ta yayımladığı ve “koronavirüs salgınına karşı şantiyelerde alınması gereken tedbirleri” sıraladığı genelge de pandemi hastanesi inşaatında tam olarak uygulanmıyor.

Söz konusu genelgede, “kamu ve özel sektöre yönelik yapım ve denetim hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için” tedbirlerin alınması ve uygulanması istenmişti.

Genelgede yatakhaneler, yemekhaneler, sosyal tesisler, servis taşımacılığı ile ulaşım gibi toplu kullanım alanlarında sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, “Eğer hacimler yetersiz ise yemekhanelerde sosyal mesafeyi korumak amacıyla iş planını aksatmadan vardiyalı yemek uygulamasına geçilecektir. Yatakhanelerde sosyal mesafe açısından yetersizlik tespiti durumunda ek hacimler oluşturulacaktır. Toplu kullanım alanlarında günlük dezenfektasyon sağlanacaktır” ifadelerine yer verilmişti.