Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Çin'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) "pandemi" olarak nitelendirilebileceğini duyurdu. Peki pandemi nedir? Geçmişte Pandemi ilan edilen hastalıklar neler?

Pandemi nedir? Epidemi arasındaki fark ne?

İlk kez Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan koronavirüs, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesine yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yeni tip koronavirüsün (Covid-19) "pandemi" olarak nitelendirilebileceğini duyurdu.

Dünya genelinde son iki ay içerisinde koronavirüse yakalananların sayısı 122 bini aşarken toplamda 4 bin 638 kişi hayatını kaybetti. Enfekte olan 67 bin kişiyse sağlığına kavuştu.

Peki pandemi kısaca nedir? Pandemik hastalık ne demek?

PANDEMİ NEDİR?

En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.

2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

♦ Yeni bir virüs olması

♦ İnsanlara kolayca geçebilmesi

♦ İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır. (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).

Tarihteki pandemiler;

♦ Kara veba

♦ Kolera

♦ Grip

♦ Tifo

♦ Domuz gribi

♦ COVID-19

PANDEMİ NASIL İLAN EDİLİR?

Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor.

Bir hastalığın pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.

EPİDEMİ İLE PANDEMİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

'Epidemi' kontrolden çıkan herhangi bir meseleyi tarif etmek için kullanılan oldukça genel bir kavram. Medikal alanda ise bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda bir hastalığın yaygınlaştığı görülünce bunun 'epidemi' bir salgın olduğu kabul ediliyor.

'Pandemi' ise bölgeler ve gruplar üstü coğrafi bir salgın anlamına geliyor. Bir ülkenin tamamını veya dünyanın tamamını etkisi altına alan hastalıklar için kullanılıyor.