CHP Milletvekili Murat Emir, 11 Mart 2020'den önce testi pozitif çıkan hastaların testlerinin Sağlık Bakanı tarafından negatife çevrildiği ve Süleyman Soylu hakkındaki iddiaları Meclis'e taşıdı.

Pandemi yönetimiyle ilgili skandal iddialar Meclis gündemine taşındı: Kaç hastanın testiyle oynadınız?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 11 Mart 2020 tarihinden önce testi pozitif çıkan hastaların testlerinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından negatife çevrildiği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kardeşinin medikal sektöründe iş yaptığına yönelik iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Emir, Bakan Koca'ya "Kaç hastanın testiyle oynadınız?" "Soylu'nun kardeşi bakanlıktan hangi ihaleleri aldı?" sorularını yöneltti.

140Journos YouTube kanalının önceki gün yayınladığı Veba isimli belgeselde, görüşlerine yer verilen üst düzey bir bürokrat, skandal niteliğinde iddialarda bulundu.

21 Ocak 2020 tarihinde bir hastanın testinin pozitif çıkması üzerine geldiği yer olan Vuhan'a gönderildiği ve 11 Mart 2020'den önce testi pozitif çıkan hastaların testlerinin Sağlık Bakanının inisiyatifiyle negatife çevrildiği iddialarını hatırlatan Emir, şunları söyledi:

MART’TAN ÖNCEKİ VAKALAR İÇİN SEHVEN DEMİŞTİ

"Çin'de Kovid-19 vakasının görüldüğü ve salgının Avrupa'da yayılmaya başladığı ilk günden bu yana iktidarı uyardık ancak Sağlık Bakanlığı da AKP iktidarı da tüm uyarılara kulağını tıkadı. Sağlık Bakanlığının 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de ilk vakanın görüldüğünü açıkladığı gün aslında birçok şüpheli vaka vardı ve bunların incelenmesi gerekiyordu. Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin yayınlamış olduğu makale de bizi doğrulamıştı. Söz konusu makalede 11 Mart'tan önce Kovid-19 vakalarının tedavi edildiği bilgisi yer alıyordu ve biz bunu ortaya çıkardığımızda Bakan Koca, makalede Şubat ayının sehven yazıldığını söylemişti.

“BAKANLIK ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORDU”

Oysa biz de biliyorduk ki, 11 Mart'tan önce Türkiye'de vakalar görülmeye başlamıştı ve Bakanlık hepsini gizliyordu. Belgeselde anlatılan iddialar bizim de bugüne kadar dile getirdiğimiz iddialarla örtüşüyor ve derhal Sağlık Bakanının istifa etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanı, bugüne kadar kaç hastanın pozitif testini negatife çevirdi derhal açıklamalıdır.

“SOYLU’NUN KARDEŞİ KAÇ İHALE ALDI”

Süleyman Soylu ve kardeşi ile ilgili iddialar da araştırılmalıdır. Soylu'nun medikal işi yaptığı belirtilen kardeşinin bugüne kadar Sağlık Bakanlığından kaç ihale aldığı, bu ihalelerin toplam tutarlarının ne olduğu da kamuoyu tarafından bilinmelidir."

“KAÇ HASTANIN TESTİ NEGATİFE ÇEVRİLDİ”

Emir, Bakan Koca'ya ayrıca şu soruları yöneltti:

"21 Ocak 2020 tarihinde PCR testi pozitif çıktığı belirtilen hasta hangi şehirde tespit edilmiştir? Bu durum kamuoyundan hangi gerekçeyle gizlenmiştir?

Türkiye'de ilk kez Kovid-19 vakasının görüldüğü açıklanan 11 Mart 2020 tarihinden önce kaç kişinin PCR testi pozitif çıkmış, Sağlık Bakanının inisiyatifi ile kaç hastanın pozitif testi negatife döndürülmüştür?

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri arasında Kovid-19 verilerinin gizlendiğine yönelik bir görüşme olmuş mudur?

Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü seçimlerinde Türk aday varken, Hans Kluge'yi desteklediği iddiası doğru mudur? Doğruysa, hangi gerekçeyle desteklemiştir?