Pandemide çocukların durumunu inceleyen CHP’li Karaca, hazırladığı çalışmada, hak ihlallerinin arttığını kaydetti. Çalışmada, çocuk evlilikleri, çocuk işçiliği ve madde bağımlılığı gibi sorunların gittikçe daha derinleştiğine dikkat çekildi.

Pandemide çocuk hakkı ihlalleri arttı

Hüseyin Şimşek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, pandemi döneminde yaşanan hak ihlallerine en ağır şekilde maruz kalan gruplar arasında yer alan çocukların son halini inceledi.

Karaca’nın, ‘Pandemi ve Çocuk’ kitabında, çocukların yaşadıklarının sorun olmaktan çok daha öteye gittiği kaydedildi. Kitap için bir önsöz kaleme alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Çocukların, biz yetişkinler tarafından yaratılan krizlerin mağdurları olmasını istemiyoruz. Kuşaklararası sorumluluk bilinciyle yaşanabilir bir dünyada, yetişkinlerin tahakkümüyle örselenmiş çocuklar yerine mutlu, özgür, güçlenmiş-güçlendirilmiş, sağlıklı çocuklar ve bu çocukların yer aldığı eşit bir toplum hayal ediyoruz. Sorunların çözümünü yarına bırakmadan harekete geçmek için daha fazla bekleme lüksümüz yok” dedi.

GENELGELER 18 YAŞ ALTINI KISITLADI

Pandemi ve Çocuk kitabında yer alan tespitler arasında ise şunlar yer aldı:

♦ Çocuklar, özne olarak görülmediği için hakları ilk olarak gasp edilen ilk grup oldu. Bu hak gaspı ‘çocukları koruyoruz’ mitine dayanmakta. Pandemi sürecinde devletin gözettiği çocuk politikası derhal değiştirilmeli.

♦ Genelgelerle nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturan 18 yaş altı bireylerin temel hak ve özgürlükleri kısıtlandı.

♦ Eğitim, kapalı ortamdaki çocuk sayısı, hijyen koşulları, öğretmenlerin ulaşımı başta olmak üzere çok sayıda etken değerlendirilerek ve yaş grupları dikkate alınarak planlanmalıdır.

♦ Türkiye’de hâlâ önemli oranlarda çocuk evlilikleri, çocuk işçiliği, madde bağımlılığı, özgürlüğünden yoksun bırakılma, ayrımcılık gibi sorunlar yaşanmakta. Pandemide bu sorunlar daha da derinleşip sürmekte.