Türkiye'de Covid-19 virüsü sebebiyle yaşamını yitiren ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ölüm yıldönümünde, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri için İzmir’de anma düzenledi.

Pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanları İzmir'de anıldı

BİRGÜN EGE

Covid -19 nedeniyle yaşamını yitiren Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun ölüm günü olan 1 Nisan tarihi, TTB 72. Büyük Kongresi’nde alınan bir karar ile “Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” kabul edildi.

Anma gününde tüm Türkiye’deki sağlık kuruluşlarında saat 12.30’da saygı duruluşları yapılırken, İzmir Tabip Odası tarafından Bostanlı Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı önünde anma ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

pandemide-hayatini-kaybeden-saglik-calisanlari-izmir-de-anildi-859632-1.

Anma töreninde konuşma yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Acillerde, yoğun bakımlarda, ASM’lerde, sahada filyasyonda halkın sağlığı için yaşamlarını riske atarak çalışan sağlık çalışanları ne yazık ki korunamadılar. Yeterli ve nitelikli koruyucu ekipman sağlanmadı. Futbolculara, milletvekillerine her hafta düzenli olarak yapılan Covid testleri kendilerine çok görüldü. Uygun olmayan koşullarda uzun, stresli mesailerde, gece gündüz demeden, izin, istifa hakları olmadan çalıştılar. Yönetilemeyen küresel salgının bütün yükü sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendi. Tükeniyoruz çığlıklarına kulaklar tıkandı. Yaklaşık 140 bin sağlık çalışanı Covid-19 hastası oldu. 393 sağlık çalışanını kaybettik. Artık yeter diyoruz” dedi.

Daha fazla arkadaşlarını kaybetmek istemediklerini belirten Dr. Çamlı, “Daha fazla hastalanmak daha fazla arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Sizlerin kahramanı olmak değil, korunmak istiyoruz! Alkış değil, haklarımızı istiyoruz! Covid-19’un sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Küresel salgında kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Anıları sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır. Unutmayacağız! Unutulmayacaklar” diye konuştu.

Sağlık Emekçilerine Saygı Anıtına katılanlar tarafından karanfil bırakılmasının ardından anma töreni sona erdi.