Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden ilk hekim Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu ile diğer sağlık çalışanları, meslektaşları tarafından anıldı.

Pandemide hayatını kaybeden sağlık emekçileri anıldı

Türk Tabipleri Birliği’nin 72. Büyük Kongresi'nde kararlaştırdığı ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden ilk doktor olan Prof. Dr. Cemil Taşlıoğlu’nun ölüm tarihi olan 1 Nisan tarihini “1 Nisan Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak bugün tüm Türkiye’de İstanbul merkezli basın açıklaması ve anma töreni düzenlendi.

Anmada Covid-19’un ‘mesleki hastalık’ sayılması üzerine İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Covid-19’un bir meslek hastalığı sayılmasını, güvenli koşullarda çalışma hayatının sağlanması ve bu süreçte sağlık emekçilerine yıpranma payının ödenmesi için çalışmalara devem ediyoruz" açıklamasında bulundu.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu’nun okuduğu basın metninde Covid-19 nedeniyle ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğine dair vurgu yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden ilk sağlık çalışanı eczacı İhsan Giray'ın ölüm tarihi olan 17 Mart 2020'den bu zamana kadar 550'nin üzerinde sağlık çalışanı, 200'ün üzerinde hekimin hayatını kaybettiği ancak yöneticilerin pandemi bitmiş gibi davrandığı dile getirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi önünde düzenlenen törene, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Taşcıoğlu'nun eşi Dr. Öğretim Üyesi Didem Akal Taşcıoğlu ile oğlu Deniz Taşcıoğlu ile Kovid-19'dan vefat eden İÜ Tıp Fakültesinin duayen öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murat Dilmener ile aile hekimi Dr. Yavuz Kalaycı'nın yakınları, meslektaşları, sevenleri ve İstanbul Tabip Odası'nın üyeleri katıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Meslek hayatları boyunca gösterdikleri özverinin daha da fazlasını pandemi döneminde gösteren, pandemiyle mücadele eden tüm hekim ve sağlık çalışanları için bir simge haline gelen, Covid-19 salgınında aktif hekimlik yaparken hastalığa yakalanan ve yaşamını yitiren değerli hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu'nu kaybettiğimiz 1 Nisan günü TTB 72. Kongresi'nde alınan karar ile 'Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü' olarak belirlenmiştir.

Bugün aynı zamanda, bütün salgınlarda olduğu gibi Covid-19 pandemisinde de ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğini hatırlatma günüdür.

Ülkemizde Covid-19 nedeniyle ölen ilk sağlık çalışanı eczacı İhsan Giray'ın ölüm tarihi 17 Mart 2020'den bu zamana kadar 550'nin üzerinde sağlık çalışanı, 200'ün üzerinde hekim hayatını kaybetmiştir. Ne yazık ki yöneticiler pandemi bitmiş gibi davranmasına rağmen halen hekimler, sağlık emekçileri, yurttaşlar yaşamını yitirmektedir. Tüm bilimsel gerekliliklere rağmen koruyucu sağlığın öncelendiği birinci basamak yerine ikinci ve üçüncü basamaklarda salgını karşılamanın bunda etkisi çok büyüktür.

Sağlık çalışanlarını, hekimleri koruyamayan bir 'salgınla mücadele politikası' toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Gerçek verilerden çok uzak olduğunu belirttiğimiz resmî rakamlarla dahi Türkiye'de bu güne dek hastalanan yurttaşlarımızın sayısı 15 milyona, kaybettiğimiz yurttaşlarımız ise 100 bine yaklaşmıştır. Kaybettiklerimiz ve hastalanan sağlık çalışanları için illiyet bağı aranmaksızın Covid-19'un meslek hastalığı sayılmasını ve pandemi sürecinde emek veren sağlık çalışanları için '120 gün yıpranma payı' istiyoruz. Şiddete uğramadığımız, hastalanmadığımız 'güvenli çalışma koşulları' istiyoruz. Kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak, topluma karşı sorumluluğumuz için buradayız, gitmiyoruz. Yaşadığımız kayıplara, yüreklerimizi dağlayan acıya rağmen her durumda görevimizin başındayız.

Bugün Türkiye'nin dört bir yanında yitirdiğimiz meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz onların anılarını yaşatmaya, bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz."