"Pandemide mart ayı aranır hale geldi"
SES İzmir Şube Eş Başkanları Batmaz ve Yücesoy, İzmir’de son durumu BirGün’e anlattı. Eşbaşkanlar kentteki pozitif hasta sayısının 3 bini geçtiğini söylerken, pandemide Mart ayını arar halde geldiklerini ifade ettiler
Berkay SAĞOL
Covid-19 vakaları Türkiye genelinde tırmanışa geçerken hastanelerde kırmızı alarm veriyor. İzmir’de günlük pozitif vaka sayısı 3 bini geçerken, hastanelerin birçoğu pandemi hastanesi olmasına rağmen yoğun bakımlar dolmuş durumda.
Test yaptırmak isteyen yurttaşlar ise hastanelerde saatlerce kuyruk bekliyor.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir’in üçüncü zirveyi yaşadığını belirtti ve yoğun bakım doluluk oranının yüzde 76,6'ya çıktığını, kentte vakaların arttığını ve bazı hastanelerde sorun yaşandığını dile getirdi.
SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, hem yoğun bakım yataklarının dolu olduğunu hem de Covid-19 vakalarının acil servislerde yatış için beklediğini söyledi. Batmaz hastanelerin durumunu şu şekilde açıkladı: “Filyasyon ekipleri çok yoğun şekilde çalışıyor ama ekipler yetişemiyor.Maalesef pozitifler ve temaslılar derken durum gittikçe kötüleşiyor.İzmir tıkanma noktasına gelmek üzere. Mart ayından beri en yüksek seviyelere ulaştığımız süreçteyiz. Mart ve Nisan aylarını arar durumdayız. Yoğun bakım ve hastanelerdeki genel yoğunluktan dolayı durum kötüleşiyor.”
SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz
Sağlık emekçileri arasında da bulaşın ciddi şekilde arttığını belirten Batmaz, “Hemen hemen her hastaneden günde 10 sağlık emekçisinin testinin pozitif olduğunu öğreniyoruz. Tablo çok kötü ve durumun vehameti ortada. Personel eksiğini bu dönemde daha fazla hissediyoruz. Bergama’da nöbet esnasında test sonucunu öğrenip, nöbeti tek hemşire, tek doktorla tamamlamak zorunda kalıyorlar. Çok fazla isyan ve tükenmişlik durumu var. Sağlık emekçileri ‘Nereye kadar gidecek?’ diye soruyor. Yeni atamalarda önümüzdeki süreçte yetmeyecek. Sağlık çalışanlarının ataması bir an önce yapılmalı ve güvenlik soruşturması gibi vakit kaybettirecek uygulamalar ertelenmeli. KHK’li sağlık çalışanları bir an önce işlerine iade edilmeli. Pandemiyle mücadele edeceksek dışarıda var olan suçsuz olan o insanlarda işlerine bir an önce dönmeli” dedi.
SADECE 20 YAŞ ÜSTÜ VE SEMPTOM GÖSTERENLERE TEST
Filyasyon ekibinde çalışan SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise, “Filyasyon ekibinde çalışan arkadaşlar pandeminin başından beri çok yoğun çalışıyor. Başka branşlardan arkadaşlarda ekiplerde görevlendiriliyor ona rağmen çalışmalar yetişmiyor. Vakalar inanılmaz derecede arttı. Her gün sadece Konak’ta 400, Buca’da 400 civarında pozitif vaka çıkıyor. İzmir yerelinde Filyasyon ekiplerinde mesai kavramı artık yok denebilir. İlaçları bize bakanlık veriyor biz tüm karantinadaki hastalara dağıtıyoruz. Tüm pozitif hastalara ve temaslı olan kişilere de veriyoruz. Saha ekipleri ve arama ekipleri günde 16 saat çalışıyor. Aylardır mola saatimiz yok. Yemek sorunumuz şu anlık çözüldü ama ne kadar besleyiciliği var tartışılır. Birçok temel ihtiyacımızı dışarıdaki kafelerden veya çevredeki esnaftan karşılamak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy
Son düzenlemelerle iş yükünün arttığını belirten Yücesoy, “Daha önceden filyasyon ekipleri ev temaslılarında testleri 6 yaşa kadar yapıyordu, ancak şu anda sistemi değiştirdiler ve 20 yaş üstüne sadece semptom gösteren temaslılara test yapılmaya başlandı. Bu durum filyasyon ekiplerini oldukça sıkıntıya sokuyor. Semptom gösteren hasta ertesi gün tekrar arıyor ve aynı adrese birkaç kez gitmek durumunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.