Pandemi koşullarında kaldırılan istifa ve emeklilik sayılarını “güncelleyen” Bakan Koca, toplamda 6 bin 24 sağlıkçının görevi bıraktığını bildirdi. CHP’li İlgezdi, “Sağlıkçıların talepleri karşılanmadı” dedi.

Pandemide sağlık ordusu eridi

BirGün ANKARA

Koronavirüs salgınının ülke içerisinde yaygınlaşmasının ardından sağlık çalışanları için getirilen istifa ve emeklilik yasağının kısa süreli kaldırılması sonucu 6 binden fazla sağlıkçı görevi bıraktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, istifa ve emeklilik bilançosunu sordu. Daha önce istifa eden sağlıkçıların sayısını açıklayan Koca, bu kez emekli olanlarla birlikte bilançoyu güncelledi.

Koca, yasak kalktıktan sonra 792’si doktor toplam 2 bin 537 sağlıkçının emekli olduğunu, aynı dönemde 2 bin 107’si doktor olmak üzere toplam 3 bin 487 sağlıkçının da istifa ettiğini açıkladı.

Kendisine gönderilen yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP’li İlgezdi, “Üç ayda 6 bin 24 sağlıkçı istifa etti ya da emekli oldu. Yani pandemide günde 32’i doktor olmak üzere 67 sağlıkçı görevi bırakmak zorunda kaldı” dedi.

“27 Ekim 2020’de gelen istifa ve emeklilik yasağı, 19 Ocak’ta sadece istifa yasağına döndü. 19 Ocak’tan 3 Mart’a kadar o kadar çok emekli hekim ve sağlıkçı oldu ki tekrar emekli olmayı yasakladılar” diyen İlgezdi, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Önce istifalar yasaklandı, şimdi emekliliği yasakladılar. Sağlıkçılar pandemide kahramanca mücadele ettiler, taleplerinin hiçbiri karşılanmadı, onlara destek olması için yeterli eleman alımı yapılmadı. Yüzbinlerce atama bekleyen sağlıkçı ile sistem güçlendirilmedi. Günü kurtarmak için politika üretenler çözümü yine yasaklarda buldu. Böyle sağlık sistemi olmaz, sağlık ordumuzun erimesini istifaları, emeklileri yasaklayarak değil, sistemi çalışanlara göre düzenleyerek engelleyebilirsiniz” dedi.