Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve yurttaş, Çanakkale’deki altın madenciliği projelerinin durdurulması talebiyle Valiliğe başvuru yaptı. Başvuruda, madencilik faaliyetlerinin kesinlikle ve ivedilikle sonlandırılması da istendi.

Pandeminin sorumlusu  altın madenciliği durdurulsun!

HABER MERKEZİ

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği ile birlikte çok sayıda yurttaş, Kazdağları’ndaki altın madenciliği projelerinin pandemi gerekçesiyle durdurulması için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yaptı.

Kazdağları’nda Alamos Gold’un (Doğu Biga Madencilik’in) altın projesine karşı çadırlı nöbette olan yurttaşların yaptığı başvuruda, madencilik faaliyetlerinin kesinlikle ve ivedilikle sonlandırılması istendi.

Valiliğe yapılan başvuruda çeşitli önlemler alınması gerektiği iletildi.

Bu önlemlerin başında yaklaşık 350 bin ağacın kesilmesine sebep olduğu için ekolojik hasar veren ve altın madenciliği faaliyeti ile giderek bu hasarın artmasına neden olacak olan Alamos Gold (yerli iştiraği Doğu Biga Madencilik) firmasının orman arazisinden çıkarılması geldi.

Sağlık Etki Değerlendirme Raporu (SED) oluşturulması, Kazdağları yöresindeki tüm Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının da bu yönden gözden geçirilmesi istenen başvuruda, tüm faaliyetlerin hıfzıssıha kurulunca durdurulması gerektiği talep edildi. Başvuruda, Çanakkale içindeki tüm arama, işletme, ihale ruhsat alanlarının kümülatif etkisinin değerlendirilmesi ve bu değerlendirme bitene kadar proje ve işletmelerin durdurulması gerektiği belirtildi.