Pandeminin yaralarını saracak eserler, ülkenin dört bir yanında

Işıl ÇALIŞKAN

Sanat dünyasında, sosyal mSanat dünyasında, sosyal mesafe önlemleri eşliğinde sergiler açılmaya devam ediyor. Pandeminin yarattığı ekonomik güçlükler nedeniyle galeriler ve müzeler hayatta kalmaya çalışırken sanatçıları izleyicilerle buluşturmayı sürdürüyor. Gelin ülkenin birçok noktasına yayılan takvimde görülebilecek 3 sergiye göz atalım. İşte pandeminin yaralarını sanatla iyileştirmek için bir fırsat.


KUTSAL AĞAÇLAR

Bodrum’da yer alan Zai Yaşam, Ahmet Güneştekin’in “Kutsal Ağaçlar” adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Koleksiyoner ve iş insanı Yunus Büyükkuşoğlu’nun kurucusu olduğu ve eşi Derya Büyükkuşoğlu ile birlikte yönettiği Zai Yaşam, edebiyat, sanat ve gastronomiyle iç içe geçmiş bir yaşam deneyimi sunmayı amaçlayan yeni nesil bir kütüphane. Zai Yaşam içinde kurulan sanat galerisi Art Zai’nin aynı zamanda açılış sergisi olacak “Kutsal Ağaçlar” 18 Haziran – 28 Temmuz 2021 tarihleri arasında izlenebilir.

pandeminin-yaralarini-saracak-eserler-ulkenin-dort-bir-yaninda-887829-1.
Ahmet Güneştekin’in Kutsal Ağaçlar sergisinden

TECHNÊ

Dijital ile dönüşen resim sanatının ülkemizdeki ilk örneği TECHNÊ sergi açıldı. TECHNÊ sergisi dijital sanat stüdyosu DECOL prodüktörlüğünde Gizem Renklidağ ve N. Cihan Çankaya’nın eşküratörlüğünde başladığı İstanbul yolculuğuna, İzmir’de devam ediyor. Gizem Renklidağ’ın “FISPIS” tekniği ile canlı performansındaki renkler aynı anda yazılım aracılığıyla sese ve müziğe dönüştü. Sergi, 28 Haziran’a kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

DALINÇ

Çağdaş sanatçı ve yönetmen Lara Kamhi’nin Idios & Koinos Kosmos III adlı mekâna özgü video ve ses yerleştirmesi, Dijital Sanat Festivali İstanbul’un başlangıç sergisi olarak tasarlanan “Dalınç”ta sanatseverlerle buluşuyor. Sergi kapsamında Binbirdirek Sarnıcı’nda gösterilecek eserinde Kamhi, düşüncenin soyut ve somut halleri arasındaki kopma ve yeniden bağlantı kurma aşamalarını irdeliyor. 15-17 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek sergi, bugün ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.

ELEKTROİZOLASYON

Emre Hüner’in yarı kurgusal bir senaryo metni etrafında şekillenmiş yeni üretimlerini [ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt Dışı sergisinde bir araya getiriyor. Serginin isminde de olan ‘elektroizolasyon’ kavramı, kendini ölçek ve malzeme farkları ve tekrarları üzerinden hissettiren altyapısal bir makine-özneye işaret ediyor ve yapay olanla biyolojik olanı, mekanik olanla organik olanı kavuşturma peşinde bir türlü birleşemeyen kurgusal anlatılar, yapıtlar ve ucubeler üretiyor. Sergi 5 Aralık’a kadar Arter’de görülebilir.