Covid-19 nedeniyle artan vakalara ve alınan tedbirlerin yetersizliğine dikkat çeken İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur konuyu meclis gündemine taşıdı. Cesur, “Türkiye’yi hemen bugün 14 gün karantinaya alın ve bunu ekonomik destekli yapın” dedi.

Pandemiyi değil algıyı yönettiniz

Koronavirüsle mücadelede dokuzuncu aya gelindi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı artan veriler nedeniyle Türkiye dünyada üçüncü sıraya yükseldi. Öte yandan aradan geçen bu dokuz aylık süreçte pandemi ile mücadelede gerekli tedbirlerin alınmadığına vurgu yapan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur konuyu Meclis gündemine taşıdı.

“Durum vahim” diyen Cesur, “Sürecin başında şeffaf olun dedik. 11 Mart’ta derhal yayılmadan 14 gün karantina dedik. 1 Haziran’da normalleşirken yapmayın bu artık durdurulamaz boyuta gelir dedik. Ancak ne dediysek dinlemediniz” diyerek tepki gösterdi.

“YÜKÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEDİNİZ”

“21 Mart’ta AVM’leri kapattığınızda, hafta sonları yasakları yaptığınızda 277 vaka ve 21 ölüm vardı. Normalleşmeye kalktığınızda ise veriler 3 katıydı” ifadelerini kullanan Cesur, “Siz pandemiyi değil algıyı yönetmeye kalktınız. Yükü sağlık çalışanlarına yüklediniz, canlarını katık ederken Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını reddettiniz. Bakınız 18 Kasım’da 157 sağlık çalışanımızı kaybetmiştik, 30 Kasım’da sayı 186 oldu.12 günde 30 sağlık çalışanımızı daha kaybettik” dedi.

pandemiyi-degil-algiyi-yonettiniz-811835-1.

Cesur, süreç yönetimine ilişkin önerilerini ise şöyle aktardı: “Türkiye’yi hemen bugün 14 gün karantinaya alın ve bunu ekonomik destekli yapın. Sağlık sistemi çökmeden yapın. Size göre % 70 olan yoğun bakım yatak sayısı taşınamaz hale geliyor. Filyasyonu iyi yapın. Derhal Refik Saydam Hıfzısıhha enstitüsünü açın, aşıyı temin edin, 50 milyon aşı yetmez. En az 3 kat aşı bulmalısınız ve Nisan çok geç. Pandemi nedeniyle işyerini kapatmak zorunda kalan işletmelere, 2021 yılı bütçesinde ödenek koymadınız, insanlar açlıktan ölecek, derhal buna bütçe ayırın. Şehir hastanelerini kamulaştırın, kira ödemeyin yeter o bütçe. 100 bin hatta ideali 200 bin sağlık çalışanı ataması yapın.”