Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun ortaya çıkardığı gizli belgelere göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve ailesi Londra’da milyonlarca sterlinlik emlak sahibi. Yine Aliveyler ve dostlarının Virgin Adaları’nda 2006’dan bu yana sahip olduğu daha önce bilinmeyen 84 şirket var.

Pandora Belgeleri: Aliyev ailesinin Londra’daki milyonlarca sterlinlik lüks daireleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alivey’in iki kızı, oğlu, iki damadı ve aileye yakın iki işadamı Londra’da 429 milyon sterlinlik emlak sahibi.

Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun (ICIJ)ortaya çıkardığı gizli belgelere göre, bu mülkler arasında ünlü tarihsel binalar, lüks daireler ve şirket büroları var.

Aliev’in çocukları, damatları ve yakınlarının sahip olduğu bu mülkler offshore şirketler üzerinden gizlendi.

VİRGİN ADALARI’NDA 84 ŞİRKET

Bu belgelere göre, Aliveyler ve dostlarının Virgin Adaları’nda 2006’dan bu yana sahip olduğu daha önce bilinmeyen 84 şirket var.

Aliyev’in oğlu Haydar ilk offshore şirketine daha ilkokulda okurken sahip oldu. Londra’da psikoloji okuyan kızı Arzu ise ilk şirketini aldığında 19 yaşına yeni girmişti.

Bu şirketlerin ve bu şirketler aracılığıyla Londra’da mülk alımında kullanılan paranın kaynağı hiçbir zaman açıklanmadı.

ALİYEVLER SORULARA YANIT VERMEDİ

Aliyev yönetimi ve Cumhurbaşkanı Alivey’ in çocukları bu iddialara yanıt vermeyi reddetti.

Aliyev’in oğlu Haydar Londra’nın Maddox caddesindeki şirket binasını 11 yaşında iken satın aldı.

1994-1997 yıllarında ABD’nin Azerbaycan Büyükelçisi olan Richard Kauzlarich “Haydar Alivey yolsuzluk üzerinde çok sıkı bir kontrol sahibi idi. O İlham, eşi Mihriban ve çocuklarının bugün yaptığı gibi yolsuzluk hakkında bu kadar arsız değildi” dedi.

Ama bu durum İlham Aliyev 2003’de babasının ölümünden sonra başa geçince kısa sürede değişti. Birkaç yıl içinde daha 19 yaşında olan kızı Arzu, Londra’nın Knightsbridge semtinde 9,7 milyon dolara 3 daire alan İsviçre bankasındaki hesabın sahibi olan offshore şirketi Strahan Holding and Finance’ın sahip olmuştu.

Trident Trust şirketi Alivey ailesi ve yakınları için onlarca şirketi yönetti. Trident Trust Pandora Belgeleri’ni oluşturan belgeleri sızdıran 14 şirket arasında.

Daha sonra Arzu’nun ablası Leyla da Londra’nın dünyaca meşhur Regent caddesinde büyük bir ofis binası satın aldı. Küçük kardeşleri Haydar ise sahip olduğu binaları bin Michelin yıldızlı restorana, bin sanat galerisine ve Conde Nast şirketinin merkez bürosuna kiraladı.

2010’lardan itibaren Aliyevlerin serveti dünyada meşhur olmaya başladı.

Washington 2010’da Aliyev’in üç çocuğu ile aynı adlara sahip üç Azerbaycanlının Birleşik Arap Emirlikleri’nde 75 milyon

Arzu ve Leyla Avrupa başkentlerinde lüks dairelerin yanı sıra üç Telekom şirketi, AtaHolding adlı bir inşaat ve bankacılık holdingine sahip.

Londra’da psikoloji okuyan, birkaç belgesel çeken ve halen Bakü’de bir medya şirketinin sahibi olan Arzu hakkında çok az şey biliniyor.

Ablası Leyla ise bir Rus pop şarkıcı ile evli ve birkaç yıl Moskova’da yaşadı, orada bir lüks bir kültür dergisi çıkardı. Leyla’nın bir film yapımcısı olduğu, amatörce sanatla ilgilendiği, dedesi Haydar Aliyev için yazdığı övgü şiirinin Azerbaycan ilkokul ders kitaplarına girdiği belirtiliyor.

Muhtemelen babasının halefi olacak Haydar, 2018’de babasının amcasının başında olduğu Azerbaycan Diplomatik Akademisi’nden mezun oldu.

(Ajans Bizim)