BirGün ANKARA

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 16 akademisyeni ihraç edilen, 40 lisans ve 29 lisans dersi hocasız kalan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğrencilerin düzenlediği “PanHayır” isimli etkinliğine polis müdahale etti.

Kermesle başladı
Akademisyenlerin ihracına tepki göstermek ve etkinlik sonucunda toplanan paralarla Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi’ne destek olmak için her yıl Bahar aylarında düzenlenen panayırı bu yıl Şubat ayında yapma kararı alan öğrenciler, “yeni açık” olarak bilinen yerde toplandı. Alanı pankartlar ve balonlarla süsleyen öğrenciler, evlerinden getirdikleri yemekleri satışa sundu.

Rektörlük talimatı gerekçe gösterildi
İhraç edilen akademisyenlerin ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in de katıldığı etkinlikte çalınan müziklerle danslar edildi, şarkılar söylendi. Etkinliğin sürdüğü sırada yüze yakın çevik kuvvet polisi, Cebeci Yerleşkesi’ne geldi. Etkinlik alanına giren polisler, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nden alındığı iddia edilen talimatla etkinliğin sonlandırılmasını istedi. Duruma tepki gösteren akademisyenler ve öğrenciler, etkinlik alanını terk etmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine asılan pankartları indiren polislerden bazıları da balonları patlattı. Polis, yiyeceklerin bulunduğu masayı da hedef aldı.

Elma-armut benzetmesine tepki
Rektörlükten alınan emrin gösterilmesini isteyen öğrencileri tehdit eden çevik kuvvet amiri, derslerine girmek için okulda bulunan öğrencilere de “Elmayla armutun karışmaması için alanı terk edin. Yoksa hepinizi gözaltına alacağız” dedi. Çevik kuvvet amirinin sözlerine tepki gösteren bir öğrenci ise “Burası bizim okulumuz. Hepimiz elmayız. Bir armut varsa o da sizsiniz. Bizler sınavla bu üniversiteye girdik. Sizin burada bulunmaya hakkınız yok” dedi.

İspanyolca ile Kürtçe’yi karıştırdı
PanHayır’da İspanyolca sözleri olan müziklerin çalınmasına da polis tepki gösterdi. İspanyolca ile Kürtçe'yi karıştıran bir polis amiri, öğrencilere, “Kürtçe müzikler çalıyorsunuz. Propagandaya girebilir çünkü sözleri anlaşılmıyor” dedi. Öğrenciler ise müziğin Kürtçe değil İspanyolca olduğunu fakat Kürtçe müzik de dinleyebileceklerini söyledi.

Etkinlik okul içinde sürdü
Polis ekiplerinin müdahalesinin ardından İletişim Fakültesi kantini “kulis”te toplanan öğrenciler pankartlarını ve balonlarını buraya astı. Etkinlikten vazgeçmeyeceklerini ifade eden öğrenciler, kermese ve müzik dinletisine devam etti. Etkinlikte ayrıca ihraç edilen akademisyenlerin öğrencilere bağışladığı eşyalar, açık arttırmayla satıldı. Açık arttırmanın geliri de Eğitim-Sen’e verildi. Etkinlik, öğrencilerin ve ihraç edilen akademisyenlerin birlikte ettiği danslarla sürdü.

panhayir-a-polis-mudahalesi-248293-1.