Korona virüsünden dolayı ölüm sayısı 910'a ulaşırken hasta sayısı 37 bin 555’e yükseldi. Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, yeni tespit edilen hasta sayısının her gün düştüğünü, dünyadaki panik havasının virüsten daha korkunç olduğunu belirtti

'Panik ve rivayetler virüsten daha korkunç'

Çin’in Hubey bölgesindeki Vuhan kentinde bir yiyecek pazarından çıktığı düşünülen korona virüsünden kaynaklı ölen sayısı 910'a ulaştı. Dünya genelinde hasta sayısı 37 bin 555 kişiye çıkarken, hastalıktan tamamen iyileşen kişi sayısı ise 2 bin 729 kişi oldu.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, korono virüsü salgınıyla ilgili son gelişmeleri ve rakamları açıkladı. Yeni tip korona virüsünün gen dizisini araştırmalar sonucu tamamen tespit ettiklerini ve Dünya Sağlık Örgütü’yle paylaştıklarını belirten Wei, "Virüs o kadar korkunç değil, virüsü tespit ettik, hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler, virüsten daha korkunç. Türkiye’nin büyük desteğini gördüm.Pekin saatiyle 9 Şubat saat 00.00 itibariyle, Çin’de mevcut kesinleşen vaka sayısı 33 bin 791, şüpheli vaka sayısı 28 bin 942’dir. Bizi mutlu eden haberler ise, yeni tespit edilen hasta sayısı ve şüpheli vaka sayısı her geçen gün azalmasıdır” dedi.

HANGİ HAYVAN OLDUĞU BELİRSİZ

Korona virüsü salgınının gündemdeki sıcaklığını halen koruduğunun altını çizen Wei, “Bulaşıcı bir hastalık olduğu için herkes endişe ediyor. Bu sebepten dolayı sizlerle bu salgınla ilgili birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Salgına neden olan virüs, Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı Vuhan Şehri’nde bulunan bir deniz ürünleri pazarında ortaya çıktı. Pazarda satılan deniz ürünleriyle alakası olmadığı tespit edilen bu virüs, pazarda yasadışı yollarla satılan yabani hayvanlarla alakalı olduğu düşünülüyor. Fakat henüz kesin olarak hangi yabani hayvan olduğu tespit edilmedi” dedi.

ÇİN MUTFAĞINDA YARASA YOK

Wei, "Sosyal medyada bu salgına yol açtığı iddia edilen yarasa çorbasını içen Çinli kadının çektiği o video, aslında 2016 yılında Güney Pasifik’te çekilmiş bir videodur. Yarasa, Çin mutfağında ve sofralarında kesinlikle yer almıyor” dedi. Vuhan’da 2 gün içerisinde 2 bin 500 yataklı 2 özel hastane yapıldığını belirten Wei “11 milyon nüfuslu Vuhan Şehri’nde tecrit uygulanıyor. Çin’deki diğer eyaletlerde de birinci derece acil durum ilan edilerek, Vuhan’ı ziyaret etmiş olan herkes tek tek araştırılıyor, onların Vuhan sonrasında temasta bulundukları tüm kişiler tespit ediliyor ve birçok farklı tedbir alınıyor” ifadelerini kullandı.
öldürücü etkisi düşük

Şimdiye kadar 24 ülkede 302 vaka tespit edildiğini ve 1 kişinin hayatını kaybettiğini hatılatan Wei “Bu virüsün özelliği, yüksek oranda bulaşıcı fakat öldürücü etkisi düşük olmasıdır. Şu an bu virüsün öldürücü etkisi yüzde 2,1 oranındadır. Hayatını kaybedenlerin çoğu yaşlı, alt hastalıkları bulunan, hassasiyeti yüksek ve bağışıklığı düşük kişilerdi. Öldürücü etkilere baktığımızda, SARS yüzde 10, H1N1 yüzde 17,4 ve MERS yüzde 34,4 oranındaydı” diye konuştu.

2 AYDAN ÖNCE AŞININ BULUNMASI ZOR

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin’de korona virüsüne yönelik 12 grubun aşı üzerine çalışma yürüttüğünü ve önce aşının etkin molekülünün bulunması gerektiğini belirterek, "Molekül önce hayvanlarda, sonra insanlarda denenecek. Geniş bir insan grubunda denenip, etkili ve güvenilir olduğu gösterildikten sonra ‘etkin bir aşı bulundu’ diyebileceğiz ve insanlara uygulanabilecek. Bunların hepsi 12 aydan önce olmayacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ceyhan, korona virüsünün aynı influenza (grip) gibi havyan kaynaklı olduğunu söyledi. Bu tarz virüslerin çoğunda başlangıcın kanatlı bir hayvandan olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Grip genellikle su kuşlarıyla başlar, korona virüsü de daha önce yarasadan tanımlanmıştı. Örneğin, ‘SARS’ salgını da bir kedi cinsinden kaynaklıydı. Bu virüsü henüz bilmiyoruz. Kanatlı bir hayvandan olduğunu düşünüyoruz. Şu anda ortaya çıkan ‘SARS’ ve ‘MERS’te olduğu gibi ağır solunum yolu enfeksiyonu tablosudur. Onun için de daha öldürücü seyrediyor" dedi.

Ceyhan, virüsle ilgili bilinmeyen durumların var olduğuna işaret ederek, "Mesela, ‘virüs ne kadar sıklıkla mutasyona uğruyor, yapısını değiştiriyor?’ Henüz bunu bilmediğimiz için aşı çalışmaları da ne kadar başarılı olacak, o konuda da bir tahminde bulunmamız çok zor. Şu anda çok sayıda grup, virüse karşı aşı geliştirmek için çalışıyor. Bunun yanında başka özellikleri de bulunmaya çalışılıyor. Mesela, ‘Bu hastalığın kuluçka süresi ne kadar?’ bunu bilmiyoruz. ‘Belirtisiz geçen süre ne kadar?’ bunları bilmiyoruz. Bu konular çok önemlidir" dedi.

DHA