128 milyar dolar ile İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin pankartlar hükümeti korkutuyor. CHP ve SOL Parti binalarına asılan afişler komik gerekçelerle indiriliyor. Halkın yüzde 67’si ise pankartların kaldırılmasına karşı.

Pankart korkusu suç icat ettiriyor

POLİTİKA SERVİSİ

Merkez Bankası’nın kaybolan rezervleri ile İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin pankartlar ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Yurttaşlar iktidarın tüm baskı ve engellemelerine rağmen “128 milyar dolar nerede?” demekten de İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan da vazgeçmiyor. Rezervlere ilişkin tutarlı yanıtlar veremeyen hükümet ise çareyi savcı, valilik ve polis gücüyle muhalefeti susturmakta arıyor. Yurdun dört bir yanına asılan pankartlar özel harekat polisleri eşliğinde indiriliyor. Kimi zaman Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle işlem yapılırken kimi zaman da koronavirüs bahane ediliyor. Savcılar pankartlarda suç unsurunun bulunmadığını söylese de birbirinden komik gerekçelerle suç uyduruluyor.

Soru sormamızı istemiyorsunuz

İstanbul’da birçok ilçede kaymakamlık kararıyla meydan, cadde gibi halka açık alanlarda, miting, gösteri, yürüyüş, oturma eylemi yapmak, imza toplamak, bildiri dağıtmak afiş ve sticker asmak yasaklandı. Edirne ve Karaman Valilikleri ise koronavirüsle mücadele kapsamında pankart asma yasağı getirdi. SOL Parti’nin Edirne İl Örgütü’nün “İstanbul Sözleşmesi” pankartı ile CHP İl Örgütü’nün “128 milyar dolar” pankartı polis tarafından indirildi. Konuya ilişkin SOL Parti Edirne İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, “Soruyoruz; binada asılı duran pankartın salgını arttırma, mesafeyi koruma, kamu düzeni, sosyal izalosyon gibi Valilik gerekçeleriyle ne ilgisi olabilir? Kongrelerle salgını yayıp, salgında mücadele adı altında muhalefete yasak getirenlere sesleniyoruz. Biz sizin ne yapmaya çalıştığınızı biliyoruz. Siz muhalefet istemiyorsunuz, soru sorulmasını istemiyorsunuz! SOL Parti olarak, hayat pahalılığı ve faşist baskılara karşı sesimizi her yerde yükseltmeye devam edeceğiz” denildi.

Kastamonu’da Ramazan dolayısıyla okunan bir davulcu manisinde “Ramazan gelmiş şehrime, Bölüşmeli hep birlikte, Sormaktan hiç yorulmayız, #128MilyarDolarNerede” denilen video sosyal medyada gündem oldu. Mani dolayısıyla Emre Tiftik adlı yurttaşın evine gelen polisler, “sokağa çıkma kısıtlamasına uymamak” gerekçesiyle işlem başlattı. Tiftik, “Davulcu ben değilim 128 Milyar dolar da davulun içinde değil” dedi. CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin ise “Siz davulcu nerde diye soruyorsunuz. Biz #128MilyarDolarNerede diye soruyoruz” ifadesini kullandı.

Öte yandan Karaman Valiliği de koronavirüs gerekçesiyle CHP afişlerini indirmişti. CHP Amasya İl Başkanlığı’nın astığı pankartta Savcılık, suç unsuru olmadığını söylemesine rağmen valilik halkı tahrik edebileceğini ileri sürerek afişi kaldırtmıştı. Engellemelere rağmen tüm yurtta kayıp rezervler sorusunun yer aldığı ve İstanbul Sözleşmesi’ni destekleyen afiş ve pankartlar asılmaya devam ediyor. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde CHP Karşıyaka Gençlik Kolları üyeleri, ilçe binası tabelasının üzerine balonlara bağlı pankart astı. Emniyet güçlerinin müdahale etmek için geldiği sırada balonlar serbest bırakılarak pankart gökyüzüne salındı. CHP Karşıyaka İlçe Gençlik Kolları Başkanı Burak İnanır, “Afişlerin asılması yasaklandı, uçurulması değil. Şimdi de tutanak tutulup astığımız afişe el konulması gerekiyordu ama afiş de tıpkı 128 milyar dolar gibi uçup gitti” diye konuştu. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “128 Milyar Dolar nerede?” sorusunu TBMM gündemine taşıdı. Toplumdaki şüphelerin giderilmesi gerektiğini belirten Çıray, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği soru önergesinde “Hamaset gırla gidiyor. 128 milyar doların nerede olduğuna dair sadece Kızılderililer açıklama yapmadılar! Ancak bu kampanya bir çığ gibi büyüyor, yalnızca siyasiler değil sokaktaki her vatandaş bu para nerede diye soruyor” dedi.

***

Yüzde 67, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret yok’ diyor

Hükümetin çeşitli bahanelerle kayıp rezervlere ilişkin pankartları yasaklarken, Cumhur İttifakı ortaklarından MHP tabanının yarısından fazlası, AKP tabanının ise yaklaşık yüzde 40’ı, 128 milyar dolar nerede afişlerinin Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesi olmadığını düşünüyor. Aksoy Araştırma Türkiye Gündemi Nisan Ayı 3. Hafta Araştırması’nda CHP tarafından bilboard ve ilçe binalarına asılan “128 Milyar dolar nerede?” afişlerinin ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan kaldırılması hatırlatıldı. Araştırmada toplatılan afişlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi sizin görüşünüzü daha çok yansıtmaktadır? Sorusu soruldu. Soruları yanıtlayan yurttaşların yüzde yüzde 66,7’si “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin Cumhurbaşkanı’na hakaret içermediğini söylerken, yüzde 33,7’si Cumhurbaşkanı’na karşı hakaret içerdiğini düşündüğünü belirtti. Araştırmada dikkat çeken detay ise, MHP seçmeninin yüzde 51,8’inin “128 Milyar dolar nerede?” afişlerinin Cumhurbaşkanı’na karşı hakaret içermediğini söylemesi oldu. Aynı soruya AKP seçmeninin yüzde 38’i ise hakaret içermemektedir yanıtını verdi. CHP seçmeninin yüzde 94,7’si ‘afişler hakaret içermemektedir’ derken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 92’si afişlerin hakaret içermediğini belirtti. HDP seçmenin de yüzde 98’i “128 Milyar dolar nerede?” afişlerinin Cumhurbaşkanı’na hakaret içermediğini dile getirdi.

***

Sözleşmenin fesih kararı yok hükmündedir

Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı iptal davası açtı. Çanakkale Adliyesi’nde bir araya gelen inisiyatif üyeleri “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanlığı kararı hukuksuzdur, yok hükmündedir” diyerek kararın iptal edilmesini istedi. İnisiyatif daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na gelerek öldürülen kadınları temsilen yere kadın ayakkabıları sererek ölümleri protesto etti.