10 Mart’taki ilk vakadan bu yana 19 gün geçti. İlk günden itibaren salgınla mücadelede yanlış üstüne yanlış yapan iktidar kapsamlı, bilimsel bir strateji uygulamak yerine part time önlemlerle salgının önüne geçmeye çalışıyor

Pansuman önlemlerle salgın durdurulamaz

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgınına karşı bütün dünyada sıkı bilimsel önlemler alınmaya devam edilirken Türkiye’de plansız, programsız, günü birlik kararlarla salgının önüne geçilmeye çalışılıyor. Salgın vakasının ilk itiraf edildiği 10 Mart tarihinden bu yana geçen 19 günde günü kurtaracak politikalar üretmekten öteye gidemeyen iktidarın almadığı önlemler nedeniyle salgın her geçen gün yayılıyor. Çalışma sisteminden seyahat düzenlemelerine kadar alınmayan önlemler ve uygulanmayan tedbirler tehdidi büyütüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan virüsle mücadelede yeni tedbirleri açıkladığı önceki günkü konuşmasında halka "gönüllü karantina" çağrısı yaparken İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelge kapsamında 81 kentte aynı saatte pandemi kurulları toplantı, yeni önlemler paketi açıklandı. Toplantılarda başta 30 büyükşehir başta olmak üzere sosyal izolasyon ile iller bazında sosyal mesafeyi en üst seviyeye taşıyacak her türlü ilave tedbirin valilerce vakit kaybetmeksizin uygulanmaya alınacağı ifade edildi.

Son 48 saatte alınan önlemlerden bazıları şunlar;

♦ İL PANDEMİ KURULLARI

Salgın hızla tüm ülkeye yayılmışken Saray’ın talimatıyla il pandemi kurulları yeni oluşturuldu. Tüm illerde valilerin başkanlığında oluşturulan pandemi kurulları ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.

♦ YOLCULUĞA SINIRLAMA

Şehirler arası otobüs seferleri dün saat 17.00 itibarıyla valiliklerin iznine tabi tutuldu. Ancak, tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakını vefat eden, ağır hastası olan, son 15 günde gelip, kalacak yeri olmayan vatandaşlar, kaymakamlık izni ile seyahat edebilecek.

♦ PİKNİK, SPOR, YÜRÜYÜŞ YASAK

Sahiller, mesire ve piknik alanlarında, piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş gibi faaliyetler yasaklandı. Kıyı-sahil şeridi ve iç sularda her türlü amatör balıkçılık yapma faaliyetlerine de yasak geldi.

♦ 14 BÜYÜKŞEHİRE UÇUŞA DEVAM

Virüs ile mücadele kapsamında yurt dışı uçuşları durdurulurken, yurt içi uçuşlarına da kısıtlama getirildi. Türk Hava Yolları (THY) sadece büyükşehirlere sefer düzenleyecek. 14 iç hat uçuşu yapılacak şehirler şöyle: İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van, Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Kayseri, Konya, Adana, Antalya, İzmir. Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı'nda dün 20.00 itibariyle uçuşlar durduruldu.

♦ ‘GÖNÜLLÜ’ KARANTİNA

“Hayat Eve Sığar” kampanyasıyla yurttaşlara “Evde Kal” çağrısı yapan iktidar, çalışmak zorunda kalan milyonların her sabah sokaklara dökülerek işlerine gitmesine seyirci kalıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni tedbirleri açıklarken bir kez daha halka "gönüllü karantina" çağrısı yapsa da zorunlu olarak evlerinden çıkmak zorunda kalanları unutmuşa benziyor.

♦ ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ

Zorunlu işlerde çalışanlar hariç tüm işkollarında faaliyetlere ara verilmezken hükümet adım atmamakta kararlı. “Milletimizden dirayet ve sabır bekliyoruz” diyen Erdoğan kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçileceğini söylemekten öteye geçmedi.