Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Irak ziyareti kapsamında bugün Şiilerin dini lideri El Sistani ile bir araya geldi. 45 dakikalık görüşmede, 'dinler arasındaki karşılıklı saygının ve diyaloğun beslenmesi' üzerine konuşuldu. Ardından Ur antik kentine giden Papa, burada yaptığı konuşmada 'terörün, dini istismar ettiğini' söyledi.

Papa, Irak’ta Şiilerin dini lideri El Sistani ile görüştü

Papa Francis, Şiilerin en büyük dini mercii Ayetullah El Sistani ile bir araya geldi

Irak’a dün ziyaret başlatan Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ziyaretinin ikinci gününde ülkenin güneyindeki Necef kentine gitti.

Necef Havaalanı'nda Necef Valisi Luey el-Yaseri tarafından karşılanan Papa Francis, Irak'ta Şiilerin en büyük dini mercii El Sistani'nin evine geldi. İki dini lider arasında görüşme gerçekleştirildi. 84 yaşındaki Papa ile 90 yaşındaki El Sistani'nin görüşmesi 45 dakika sürdü.

Vatikan'dan yapılan açıklamada, görüşmede Irak'taki ‘farklı dini gruplar arasındaki diyalog’ çalışmaları da ele alındı. Papa, “Irak'ın, bölgenin ve tüm dünyanın iyiliği için farklı dinler arasında karşılıklı saygı ve diyaloğun beslenmesinin önemine” işaret etti.

Papa ayrıca El Sistani'ye son yıllarda yaşanan şiddet olayları ve güçlükler sırasında “en zayıf durumdakileri, zulme uğrayanları savunduğu” teşekkür etti.

'TERÖR, DİNİ İSTİSMAR EDİYOR'

Papa, El Sistani'yle görüşmesinin ardından, Hazreti İbrahim'in doğum yeri olduğuna inanılan Nasıriye'de bulunan Ur antik kentinde Hristiyan ve din adamlarıyla bir araya geldi.

Programda konuşma yapan Papa, "Irak’ın terör yüzünden çok acılar çektiğini" ifade etti. "Terör örgütlerinin Irak’a saldırdığında ülke tarihinin bir bölümünü oluşturan kiliselerin ve manastırların zarar gördüğünü" belirten Papa, “Ancak o karanlık dönemde güneş doğdu ve Hıristiyanlarla Müslümanlar birlikte barışı inşa ederek bu aşamayı geçmeyi başardılar” ifadelerini kullandı.

Irak’ın maruz kaldığı savaşlar yüzünden yıkma uğradığını hatırlatan Papa Francis, “Bu ülkede savaş büyük yıkıma yol açtı. Herkes bunun acısını çekti, özellikle de Yezidiler. Çok sayıda Yezidi öldürüldü, kadın ve çocukları şiddete maruz kaldı” dedi.

Tüm dinleri ‘teröre karşı durmaya’ çağıran ve ‘terör’ konusunda önemli mesajlar veren Papa, “Babamız İbrahim Peygamberin doğduğu bu diyarda iman başladı. Terör ve şiddet, dinden kaynaklanmıyor. Şunu da unutmayalım, terör dini istismar ediyor. Dini alet edenlere karşı çıkmak bizim elimizde” şeklinde konuştu.