Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa Francis, 5-8 Mart arası planlanan tarihi Irak ziyaretine başladı. Papa tarafından 'sevgi eylemi' olarak adlandırılan ziyaret, sadece Hıristiyanları bölgede kalmaya teşvik etmeyi değil, aynı zamanda bazı göçmenleri, Lübnan, Ürdün, Kanada ve Avustralya gibi daha uzak bölgelerden geri dönmeye teşvik etmeyi de amaçlıyor.

Papa'nın Irak ziyareti, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde başladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Papa Francis’in Irak ziyareti, son roket saldırıları ve intihar bombalamalarının yanı sıra koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen bugün başkent Bağdat’ta başladı.

Droneların havadan güvenlik kontrolü yapacağı ve yüzlerce güvenlik görevlisinin de Papa’ya eşlik edeceği 4 günlük ziyarette 6 şehir gezilecek.

Papa’nın gerçekleştireceği dört günlük yolculuk, Covid-19 salgınının başladığı günden bu yana ruhani liderin ilk yurt dışı seyahati olacak.

Francis, gerçekleştirilen gezinin, Irak’taki bombalı saldırılar ve IŞİD'in ülkenin büyük bölümünü ele geçirmesiyle yok olan Hıristiyan nüfusu için bir “sevgi eylemi” olduğunu söylüyor.

Ziyaret edeceği yerler ve kişiler arasında, Irak'ın en üst düzey Şii din adamı olan Necef'teki Ayetullah Ali el-Sistani, Ur, Musul, ve Bağdat şehirleri yer alıyor.

YOĞUN ÖNLEMLER

Francis, başlangıçta Bağdat'a inecek ve buraya gelişinin sabahında, güvenlik için ana kavşaklarda ağır silahlı subayların bulunduğu kontrol noktaları kurulacak. Irak hükümeti, virüsü kontrol altına almak için hafta sonu boyunca sokağa çıkma yasağı uygulayacak.

Francis, harap olmuş kiliselerde, yenilenmiş stadyumlarda, Covid-19 önlemlerinden kaynaklı yarım düzinelik grupların ayinlerine başkanlık edecek.

Tarihi yolculuğunun ilk gününde Papa Francis, 2010 yılında bombalı saldırı sonucu düzinelerce insanın öldüğü Kurtuluş Meryem Ana Kilisesi de dahil olmak üzere başkent Bağdat'ta hükümet yetkilileri ve din görevlileriyle buluşacak.

Ayrıca Papa, 2014 yılında IŞİD’in azınlıkları kaçırmaya, İslam'a geçirmeye veya idam edilmeye zorladığı kuzeydeki Ninova eyaletini de ziyaret edecek.

100 BİN HIRİSTİYANDAN SADECE 36 BİN’İ KALDI

IŞİD saldırılarının başladığı 2014 yılından beri ülkede bulunan 100 bin Hıristiyandan sadece 36 bin kişi kaldığını belirten, Vatikan'ın Doğu Kiliseleri Cemaati'ne başkanlık eden ve Papa'ya Irak'a kadar eşlik edecek olan Kardinal Leonardo Sandri, göçün tüm Irak için bir kayıp olduğunu söyledi.

Ziyaret, sadece Hıristiyanları anavatanlarında kalmaya teşvik etmeyi değil, aynı zamanda bazı göçmenleri, Lübnan, Ürdün, Kanada ve Avustralya gibi daha uzak bölgelerden geri dönmeye teşvik etmeyi de amaçlıyor.

Papa, "Yıllarca süren savaş ve şiddeten sonra Rab'den bağışlanma ve uzlaşma dilemek için bir hacı ve pişman olarak geliyorum" diyerek eylemsizliklerinin kendilerinde pişmanlık yarattığına işaret etti.

Papa, Ninova’nın ardından Ur bölgesini de ziyaret ederek, Semavi dinlerin liderlerinin yanı sıra bölgede yaşayan Yezidiler ve Sabeanslar da dahil olmak üzere diğer inanç gruplarını da ziyaret edecek.