Zeytinliklerin maden sahasına açılmasına tepkiler sürüyor. Aydın Didim’e bağlı Akköy’de bir araya gelen yaşam savunucuları “Zeytinime dokunma” dedi.

Para için zeytinimizi yok edecekler

Erdem ÖZDEN

Enerji üretimi amacıyla zeytinliklerin maden sahasına açılmasına izin veren yönetmeliğe karşı yapılan eylemler ülkenin dört bir yanında sürüyor. Yaşam savunucuları ve zeytin üreticileri yönetmeliğin iptali için çağrı yaptı.


Didim Derneği ve Didim Çevre Platformu (DİÇEP) öncülüğünde Didim'e bağlı Akköy Mahallesindeki meydan kahvehanesinde bir araya gelen yaşam savunucuları demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler “Zeytinime dokunma” dedi. Basın açıklamasına Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay da katıldı. Basın açıklamasını DİÇEP Başkanı Saime Özarslan okudu. Özarslan, “Zeytinliklerin ölüm fermanı olacak olan bu değişikliği asla kabul etmiyoruz. Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacının kömüre, taş ocaklarına, madenlere, enerji üretimine kurban edilmesine razı değiliz. Bu yönetmeliğin hayata geçmemesi için anayasadan aldığımız kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanacak ve zeytin ağaçlarımızı, dolayısıyla yaşam hakkımızı savunmak için mücadele edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından konuşma yapan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ise, “Buradaki insanlar çoluğunun çocuğunun gelecekteki yaşamını korumak için haykırıyor. Demokratik mücadelemizi kanunlar çerçevesinde yapacağız. Bizler medeni insanlarız ama bu medeniyet doğayı katletmemelidir” diye konuştu.

YEREL MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ

SOL Parti adına konuşma yapan Nihat Fırat, “Daha önce Kirazlı köyünde 300 dönüm kiraz bahçesi özelleştirilerek GES kurulmak istendi. Bütün köylüler harekete geçince toplumsal destek arkasından geldi. Bütün herkes köylülere destek vermek zorunda kaldı. En son AKP bile geldi. Yerel halkın mücadelesi çok önemli ve biz bu mücadelenin her zaman yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ise sözlerini şöyle sürdürdü “Bugüne kadar kurdu, kuşu bizi besleyen zeytin ana yurdundan sökülüp atılmaya çalışılıyor. Kısa dönemde elde edilecek kârlar için binlerce yıllık zeytin ağaçlarımızı yok etmeye çalışıyorlar. Bu kararnameler ile yapılan düzenlemeler kanunlara göre suçtur. Bu düzenlemenin bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Bu düzenleme yok hükmündedir.”

***

Bakanlık savunma verecek

Zeytinlik yönetmeliğine karşı açılan davaların arka arkası kesilmiyor. Dava açanlardan Çiftçi-Sen, dava açma ehliyetlerinin mahkeme tarafından kabul edildiğini duyurdu. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, “Zeytinlikleri madene açan yönetmeliğe açtığımız dava hakkında mahkeme dava açma ehliyetimizi kabul etti. Yürütmenin durdurulması istemi hakkında davalı bakanlığın savunmasının alınmasına karar verildi” ifadelerine yer verildi.