YKS yerleştirme sonuçlarına göre kamu üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri taban puanları arasındaki fark oldukça fazla. Tıp fakültelerinde 36 puanlık bir fark ortaya çıkarken psikolojide ise bu fark 83’e kadar yükseliyor.

Para varsa tıp bile okunabilir!

Mustafa KÖMÜŞ

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklanan sayısal verilerde çarpıcı veriler yer alıyor. Birçok bölümün taban puanı vakıf üniversiteleriyle kamu üniversiteleri arasında ciddi farklılık gösteriyor. Bu bölümlere tıp, diş hekimliği, hukuk gibi bölümler de dahil. Aynı bölümü okuyan öğrencilerin arasındaki taban puan farkı bazı bölümlerde 83’e kadar yükseliyor.

Tıp fakültelerinin devlet üniversitelerindeki en düşük taban puanı Kafkas Üniversitesi’nde. Kafkas Üniversitesi tıp fakültesine son sıradan giren öğrencinin puanı 428. Vakıf üniversitelerinde ise bu puan 392’ye düşüyor. Beykent, Haliç, Arel, Atlas, Aydın, Okan ve Maltepe üniversitelerine giren son sıradaki öğrencilerin puanı 392.

Diş hekimliği fakültelerinde de tıp fakülteleriyle benzer bir durum söz konusu. Kamuda diş hekimliğinin taban puanı 409. Bingöl, Erzincan Binali Yıldırım, ve Yozgat Bozok üniversitelerine son sıradan yerleşen öğrenciler bu puanla girdi. Vakıf üniversitelerinde ise diş hekimliğinin taban puanı 360’a düşüyor. Aydın ve Bahçeşehir üniversitelerine son sıradan giren öğrencilerin puanı 360.

Hukuk fakültelerindeki taban puanlarda da devlet ve vakıf üniversitelerinde ciddi farklar bulunuyor. Kamu üniversitesi olan Kırıkkale Üniversitesi’ne son sıradan giren öğrencinin puanı 334. Vakıf üniversitelerinde ise hukuk fakültesinin taban puanı 309’a geriliyor. Bu puanı alan öğrencilerin yerleştiği vakıf üniversiteleri şöyle: Çankaya Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Okan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi.

Eskisine nazaran popülerliğini kaybetse de hala en çok tercih edilen bölümlerden olan moleküler biyoloji ve genetik de bu durumdan etkilenenler arasında. Tıp, diş hekimliği ve hukuk kadar olmasa da bu bölümde de taban puanda küçük de olsa bir fark bulunuyor. Devlet üniversitelerinde taban puanı 212 olan bu bölüme kamuda en düşük 212 puanla Hitit Üniversitesi’ne girilebildi. Vakıf üniversitelerinde ise taban puan 205’e geriliyor. Bu puanla moleküler biyoloji ve genetik kazanan öğrencinin girdiği üniversite ise İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi. Öte yandan moleküler biyoloji ve genetik bölümü hem kamu hem de vakıfta bazı üniversitelerde hiç seçilmedi.

Taban puanlar arasında en ciddi farkın oluştuğu bölümlerden birisi psikoloji. Psikolojide vakıf ve kamu üniversiteleri arasında puan farkı tam 83. Kamu üniversitesi olan Muş Alparslan Üniversitesi’nde psikoloji bölümüne son sıradan yerleşen öğrencinin puanı 284. Vakıf üniversitelerinde ise bu bölümün puanı 201’e kadar düşüyor. Bu puanla son sıradan girilen üniversite ise İstanbul Ticaret Üniversitesi.

***

Taban puanlar dibi gördü

Taban puanlar tıp ve diş hekimliğinde geçen yıla göre oldukça düştü. Tıpta geçen yıl kamu üniversitelerinde 470 olan taban puanı bu yıl 428’e, vakıf üniversitelerinde geçen yıl 459 olan taban puanı ise bu yıl 392’ye düştü. Geçen yıla göre kamu üniversitelerinde 42, vakıf üniversitelerinde 67 puanlık düşüş yaşandı.

Diş hekimliğinde ise kamu üniversitelerinde geçen yıl 474 olan taban puan bu yıl 409’a geriledi. Vakıf üniversitelerinde ise diş hekimliğindeki taban puanı 421’den 360’a düştü. Geçen yıla göre diş hekimliğinde kamu üniversitelerinde 65, vakıf üniversitelerinde 61 puanlık düşüş yaşandı.