Basketbol liginin Beko Basketbol Ligi adını almasına ne kadar fazla sevindiğimi geçen haftaki yazımda sizlerle paylaşmıştım. Yazımın sonları

Basketbol liginin Beko Basketbol Ligi adını almasına ne kadar fazla sevindiğimi geçen haftaki yazımda sizlerle paylaşmıştım. Yazımın sonlarında ise federasyon tarafından Beko'nun ligin ismine ne kadar para verdiğini açıklamadığını ve bunu hiç doğru bulmadığımı belirtmiştim. Hafta içinde yaptığım araştırmalarda masraflar ve kesintiler çıkartıldıktan sonra kulüpler arasında 1.4 milyon doların pay edileceği bilgisine ulaştım. Ligimizde 16 takım olduğuna göre eşit bir paylaşım yapılacağını varsayarsak kulüp başına yaklaşık olarak 88 bin dolar düşmektedir. Yani bir haftadır herkesin dediği gibi bu anlaşma kulüpleri özellikle maddi olarak çok fazla rahatlatmamıştır.

Bu kadar para ile neler yapılabileceği herkesin malumudur. Ama bu büyük birlikteliğin diğer avantajlarının olduğuna ben de katılıyorum. Böylesine dünya devi bir şirketin lige ismini vermesi ve bunu her mecrada duyurması basketbolümüz açısından çok büyükbir gelişmedir. Basketbolün daha fazla sevilmesi ve geniş kitlelere yayılması için çok büyük faydalar sağlayacaktır.

Federasyonu böyle bir dev ile sponsorluk anlaşması yapmayı başardığı için kutlamak gerekiyor. Beko'nun yaptığı ise çok yerinde bir uygulamadır ve halktan aldığını halka vermenin en güzel yollarından biridir. Bu güzide şirketimize sosyal sorumluluk ilkesi doğrultusunda başka şirketlerinde katılması herkesin arzuladığı bir gelişmedir.

Ancak bu birlikteliğin takımları maddi açıdan çok fazla rahatlatacağı konusundaki düşüncelere maalesef katılmıyorum. Bir basketbol takımının ligde başarı ile mücadele edebilmesi için en azından 1 milyon dolar bir bütçesi olması gerekiyor. Bunun altında mücadele eden takımlar maalesef büyük borçlar altında ve çok ucuz ve kalitesiz yabancı oyuncularla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bu borç altında ezilen takımların zaten federasyona lige katılım bedelleri ve oyuncuların lisans ücretleri için borçları bulunmakta. Federasyon Beko'dan gelecek paradan bu kulüplerin borçlarını düşecek ve kısaca takımlara ödeme yapmayacak. Vurgulamak istediğim önemli nokta şu; para sorunu olan takımların sorunu sürmeye devam edecek. Bana göre paranın paylaşımında özellikle 3 büyüklerin ve müessese kulüplerinin diğer takımları koruması gerekiyor. Ligde bulunan 4 takım zaten Ülker'den fazlası ile sponsorluk yardımı aldı. Son gelen paradan ihtiyacı olan takımlar biraz daha fazla yararlansınlar ki onlarda biraz nefes alma imkânı bulsunlar. Aksi halde tekrar ediyorum ligdeki takımlar arasındaki güç dengesi çok fazla bozulacak ve aşağıdakiler yukarıdakiler söylemi gerçek olacaktır. Zaten bu haftaki maç sonuçlarına bakarsanız 3 maç çok farklı sonuçlarla bitti. Eğer bu böyle devam ederse lige olan ilgi gittikçe azalır bundan başta Beko olmak üzere herkes zarar görür.

Başarılı çalışmalarını taktir ettiğim federasyon yetkilileri bu görüşlerimi dikkate alır ve bu yönde çalışmalarını sürdürürlerse ligimizin kesinlikle çok daha güçlü olacağına inanıyorum. Aksi taktirde lig sadece 6 takımın mücadele ettiği tadı tuzu olmayan sıradan bir lig halini alacaktır.