Paraya dolaşım sınırsız, göçmene yüksek duvar
Zirve’nin gerçekleştirildiği Tiran’da muhalefet sokağa çıktı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Arnavutluk’un ev sahipliğinde dün Tiran’daki Kongre Sarayı’nda düzenlenen zirveye, bölge ülkelerinin liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nde Ukrayna’ya karşı Rus saldırganlığının sonuçları, dış müdahalelere karşı güvenliğin güçlendirilmesi, göçten kaynaklanan sorunlarla mücadele ile terör ve organize suçlarla mücadele gibi konuların ele alınması bekleniyor. Zirvede AB ile Batı Balkan ülkeleri, söz konusu ülkeler arasında roaming (dolaşım) ücretinin kaldırılmasına yönelik sürecin başlamasının önünü açan anlaşma imzaladı.

Zirve’nin gerçekleştirildiği Tiran’da muhalefetin çağrısıyla yüzlerce kişi sokağa döküldü. Muhalefetteki Demokratik Parti (PD) ve Özgürlük Partisi (PL) milletvekillerinin çağrısıyla düzenlenen protestoda, demokrasi çağrısı yapıldı.

Avrupa Komisyonu, AB-Batı Balkanlar Zirvesi öncesinde sunduğu raporda, göç ve sınır politikalarına dikkat çekmişti. Sınırların yönetimi konusunda daha fazla işbirliği çağrısı yapılan raporda, Batı Balkan ülkelerinin üçüncü ülkelere yönelik vize rejimlerinin hızla AB vize rejimi ile uyumlu hale getirilmesine "güçlü bir ihtiyaç olduğuna" vurgu yapıldı. Bu kapsamda, Kosova ve Türkiye başta olmak üzere, Batı Balkan ülkelerinin vize istemediği ülkelerden vize talep etmesinin gerekli olduğu belirtildi.