Kuran kurslarına maddi yardım karşılığında, ‘Cennetten ev’ vaat eden Diyanet’in altı aylık kira gideri 5 milyon TL’yi aştı. İdare, 2021’in kira gideri olarak ayırdığı 9,2 milyon TL’nin 6,2 milyon TL’sini yılın ilk yarısında harcadı

Parayı ‘dünya malı’na gömmüşler

Mustafa BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı da diğer kamu kurumları gibi kiraya milyonları akıttı. Radyo ve TV birimlerinin hizmet binaları için 2019 yılında 8,8 milyon TL, 2020 yılında 9,8 milyon TL kira ödeyen idarenin kasasından 2021 yılının ilk yarısında kira için 6,2 milyon TL çıktı.


KİRAYA 9 MİLYON TL HARCANACAK

2021 yılı için ayrılan 12,9 milyar TL'lik bütçe ile çok sayıda bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın altı aylık yıllık kira gideri 5 milyon TL’yi aştı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yüksek harcamalarına bir yenisi daha ortaya konuldu. İdarenin mali raporlarına göre, 2021 yılının ilk yarısında hizmet binaları ile araçlara toplam 6 milyon 213 bin TL kira ödemesi yapıldı. Başkanlığın 2021 yılının tamamında kira için ödeyeceği para ise 9 milyon 220 bin TL olarak hesaplandı.

Diyanet’in, “Hizmet alımları” kalemine yazdığı kira giderine yönelik detaylar da mali raporlar ile paylaşıldı. Hizmet alımları harcamalarında Ocak-Haziran döneminde en yüksek payın yüzde 19,77 ile hizmet binası kiralama giderlerinden oluştuğu kaydedildi. Personel servisi kiralama giderlerinin toplam hizmet alımları harcaması içindeki payı ise kayıtlara yüzde 25,73 olarak geçti.

***

Vakıf ve derneklere 2 milyon TL

2021 yılı için ayrılan 12,9 milyar TL’lik ödenek ile yatırımcı bankaların da aralarında olduğu çok sayıda kamu kurumunun bütçesini geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler” raporu, yüksek harcamaları bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre idare, dev bütçesinin 80,65’ini, 2021’in ilk altı ayında personeli için harcadı. 2021 yılının ilk yarısında toplam 6,3 milyar TL harcayan Diyanet, isimleri açıklanmayan birçok dernek ve vakfa, “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” kaleminden para aktardı. Ocak-Haziran döneminde vakıf ve derneklere aktarılan toplam paranın 2 milyon TL olduğu belirtildi.