Ezhel tutuklandığında sel gibi destek yağdı. Bir hafta sonra hiphop’ın yeni tanınan yüzlerinden Khontkar tutuklandı. Fakat aynı desteği hiç göremedi. Onun adına çıkmayan her ses özgür sanata vurulan bir darbedir

Pardon ama Khontkar’ı unuttunuz sanırım!

Bu yazı gayet kısa ve öz olacak. Bu yazı insanların benzer olaylara karşı takındığı iki yüzlü tavır üzerinden bir serseniş içeriyor. Bildiğiniz üzere Ezhel geçen ay şarkılarındaki bazı sözler yüzünden uyuşturucuya özendirme sebebiyle tutuklanmıştı. Pek çok gazeteci Ezhel hakkında yazılar yazdı. Pek çok müziksever sürekli paylaşımlarda bulundu. Türkçe rap piyasasının ünlü ünsüz pek çok kahramanı onun için kenetlendi. Kadıköy’de grafitiler yapıldı, sevenleri toplanıp onun şarkılarını dinleyip bağıra bağıra şarkılarını hep birlikte söyledi. Konuyla alakalı bu kadar sesin çıkması gerçekten yapılan haksızlıklar karşısında hepimize umut vermişti.

Fakat ortada ciddi bir hata ve bence umursamama durumu var. Son bir yıldır Khontkar adını sıkça duyduğunuzu tahmin ediyorum. Ezhel ile aynı sebepten tutuklandı. Durumu size detaylıca anlatan bir yazar ya da gazeteci olmadı. Khontkar’ın adı Ezhel tahliye edilene kadar ‘FreeKhontkar’ etiketiyle Twitter ve Instagram’da paylaşıldı fakat o kadar. Şu anda Khontkar’dan bahseden insan sayısı çok az. Bu resmen bana göre iki yüzlülük. Ezhel’in tutuklanması haksızlıktı, Khontkar’ınki de aynı şekilde görülmelidir çünkü suçlanma şekilleri aynı.

Khontkar yani Onur Dinç’in avukatı Barlas Ömür ile görüştüm. Onur’un tutuklanmasına sebep olan 3 tane şarkısı var. ‘Mary Jane’, ‘Mutfak’ ve ‘Kime Ne’.

24 Mayıs’ta isimsiz bir e-posta ile İzmir Emniyet Müdürlüğüne şikayet edilmiş Onur. Şarkılarda kullandığı dil, bahsettiği bazı maddeler şikâyet sebebi tahmin edeceğiniz üzere. Maile bir de ‘Mutfak’ adlı parçanın klip linki ve illegal madde kullanımıyla ilgili birkaç tane de not eklenmiş. İzmir Emniyeti mail sonrasında Khontkar şarkılarındaki illegal olarak görünen madde ve bazı sözlerin altı çizilerek bir dosya hazırlanıyor. Bu dosya sonrasında Khontkar’ın evine giden narkotik ekipleri evde arama yapıyor fakat bir şeye ulaşamıyor. Kan tahlili için hastaneye götürülüyor. Tutuklanma sebebiyse gerçekten ilginç. Bir şarkı prodüksiyonu için İngiltere’ye gidecek olan Khontkar’ın Türkiye’ye dönüş bileti olmasına rağmen nöbetçi mahkeme tarafından ‘Yurt dışına kaçabilir’ denilerek tutuklanıyor. Ben Ezhel hakkında 31.05.2018 tarihli “Bugün şarkı sözleri yarın tüm sanat dalları” başlıklı yazımı yazarken Khontkar ve Yung Bego tutuklanmıştı. Young Bego salındı fakat Khontkar daha dava tarihi alamadan sebepsizce hapiste yatıyor. Hem Spotify’da hem Youtube’da 18 yaşından küçükler için sakıncalıdır uyarısı olmasına rağmen 18 yaşından küçükleri uyuşturucuya özendirme sebebi gösterilerek tutuklu halde...

Bakın çok net söyleyeyim. Benim eski usül rap sevdiğim gayet iyi bilinir. Auto-Tune’un sıkça kullanıldığı şarkıları sevmem. Siz de sevmeyebilirsiniz. Khontkar’ın yaptığı müziği sevip sevmemeniz onun hakkını savunmayacağınız anlamına gelmez. En azından müzik tarzının, özellikle Khontkar’ın yaptığı müziğin, şarkı söyleme şeklinin veya bir şarkıyı söylerken takındığı sahne kimliğinin benim gözümde hiçbir önemi yok. Khontkar’a haksızlık yapılıyor ve bu beni fazlasıyla rahatsız ediyor. Khontkar için herkesin sesinin yükselmesi lazım. Bu ses gayet aktif olduğunu bildiğim İzmir hiphop camiasından başlamalı, Kadıköy başta olmak üzere İstanbul ve Ankara hiphop camialarından gelecek destekle dev bir boyuta ulaşmalı. Herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli. Khontkar için çıkmayan her ses onun sebepsizce tutuklu kalmasına ortak olmaktır. Ezhel için yazı yazan, tweet atan her birey Khontkar için de yazmalı ve sesini çıkartmalıdır. Khontkar acilen özgürlüğüne kavuşmalı çünkü sanat özgürdür. Ezhel için yazdığım yazının sonundaki cümlelerimi hatırlatmak adına bu yazının da finali olarak kullanıyorum. Çünkü üstüne kendi adıma kurabileceğim başka cümle yok:

“Bizim yaşadığımız, bu şarkıcıların gördüğü, yaşadığı ne varsa bu memleketin yansımasıdır. Memlekette onlara sunulan sokaklarda gördükleri ve kaleme aldıkları her şey için yine bu memleket sorumludur.

Son olarak söylemem gereken bir şey var. Bugün şarkı sözünü yasak etmeye çalışanlar yarın senaryoda değişiklik ister, yayın öncesi kontrol der. Ses, çıktı çıktı, yoksa bu iş garip bir noktaya doğru seyrediyor.”