Paris Motor Show 2018, bu yıl ev sahibi markaların Avrupa pazarında yükselen elektrikli otomobil modellerini öne çıkarmalarıyla dikkat çekiyor

Paris Motor Show’da elektrikli rekabet

ERSOY YAŞAR ersoy@otosafari.com
@ersysr

Yeni konsept otomobiller ve seri üretime geçiş öncesi vitrine çıkarılan yeni modellerin yer aldığı Paris Motor Show, üreticilerin elektrikli otomobil üretimine geçiş stratejilerinin ipuçlarını vermesi adına da önemli. Fuar, markaların mobiliteye ve yeni nesil teknolojilere bakış açısını yansıtması adına da kritik öneme sahip.

Avrupa değiştirtiyor

Yerel otoritelerin kent merkezlerine dizel otomobil girişini yasaklaması, elektrikli veya alternatif yakıt teknolojilerine sahip (hidrojen yakıt hücresi, CNG) araçların satın alınmasını teşvik eden uygulamaları desteklemeleri, araç paylaşım modellerinin çoğalması gibi öncelikli etkenler elektrikli otomobil pazarının rekabet dinamiklerini de değiştirdi. Daha önce belirli bir kullanıcı profili tarafından tercih edilen bu araçlar, üreticilerin bu alana yatırımlarını da artırmasıyla otomobil endüstrisinin öncelikli rekabet alanlarından birini oluşturmaya başladı.

Fuarda yapılan lansman ve tanıtımlar, Avrupa’nın yanı sıra Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı yakın pazarların gelecekte nasıl biçimleneceğine dair öngörüleri barındırıyor.

Sözgelimi; 2018’de, Avrupa’da elektrikli ulaşım dönüşümünde öncü ülke konumunda yer alan Norveç’te, 2018’de yeni otomobil satışlarının yüzde 45’i tamamen elektrikli olarak gerçekleşerek rekor düzeye ulaştı. Şarj edilebilir (plug-in) hibrit modellerin satışları ise yüzde 60’a yakın oranda artış gösterdi. Bu hızlı dönüşümün yansımalarından biri olarak İsveç’te elektrikli otomobillerin satış oranlarında anlamlı artışlar görülüyor. Almanya ve Hollanda’da elektrikli otomobilin yanı sıra toplu ulaşım sistemleri ve yerel ulaşım modellerinde elektrikli seçeneklere yönelimler gözle görülür biçimde artmaya başladı. Avrupa merkezli elektrikli ve otonom (sürücüsüz) teknolojileri geliştiren küçük ölçekli girişimlerin yüksek finansmanlarla fonlanması söz konusu dönüşümün öngörülenden daha önce gerçekleşeceğinin ipuçlarını veriyor.

Hal böyle olunca, daha önce de değindiğimiz gibi, Paris Motor Show’da yapılan lansmanlar daha da önem kazanıyor. Bu yıl Paris’te sahneye çıkan modellere kısaca değinip değişimi anlamaya odaklanalım.

Mercedes eylül ayı içerisinde ön tanıtımını yaptığı elektrikli modeli, EQC SUV’u bir kez daha Paris’te medya ve ziyaretçilerle buluşturdu. Audi elektrikli ve hibrit serisi e-tron’la fuarda yerini aldı. Ev sahiplerinden Renault, EZ serisinin yanı sıra Avrupa’da yüksek satış rakamlarına ulaşan ZOE modelinin kısıtlı üretim modelini de fuarda sahneye çıkardı.

Diğer bir ev sahibi marka olan Peugeot, konsept otomobili e-Legend Concept ile fuarda iddialı olarak yer aldı. Tamamen elektrikli güç ve aktarma organlarına, otonom sürüş özelliğine, gelişmiş bağlanabilirlik özelliklerine ve kapsamlı kişiselleştirme çözümlerine sahip olan model ikisi otonom ve ikisi manuel olmak üzere dört farklı sürüş modu sunuyor.

Peugeot, Paris Otomobil Fuarı’nda ayrıca şarj edilebilir hibrit motorlarını da sahneye çıkardı. Markanın 3008 ve 508 modellerinde yer alacak teknoloji iki tekerlekten ve dört tekerlekten çekiş seçenekleri ile 2019’un sonbahar aylarında satışa sunulacak.