Fransa’da çoğunlu Afganlardan oluşan kadın ve çocukların bulunduğu göçmen grup, içinde bulundukları kötü koşullara karşı hükümete seslerini duyurabilmek için başkentin göbeğinde kamp kurdu. Afganistan Çocukları Derneği Başkanı Reza Jafari ise ”Göçmenler görünmeyeni görünür hale getirmek istedik” dedi.

Paris’te mülteciler hükümete seslerini duyurabilmek için şehrin ortasına kamp kurdu

Fransa’da çoğunluğu kadınlar, çocuklar ve Afganlardan oluşan mülteciler, yaşadıkları kötü koşulları protesto etmek ve hükümete seslerini duyurmak için Paris’in göbeğine kap kurdu.

Birçok göçmen ve mülteci derneği ile insan hakları aktivistinin destek verdiği mülteciler Paris’in merkezinde bulunan Republique Meydanı'da “Dayanışma Gecesi” kapsamında hükümetin göçmen politikalarına tepki gösterdi.

Afganistan Çocukları Derneği Başkanı Reza Jafari, “Göçmenler derneklerle beraber Paris'teki durumlarının görünür olması için bu eylemi yaptı. Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement göçmenlerin Paris'te çadır kurmasını yasakladığı için ancak Paris çevresinde çadır kurabiliyorlar. Bu akşam görünmeyeni görünür hale getirmek istedik” diyerek eylemlerinin amacına ilişkin bilgi verdi.

Bu gecenin bir tür göçmenlerle dayanışma gecesi olduğunu dile getiren Jafari, Paris Belediyesinin bu gece sokaklarda yaşayanların sayısı belirlemek için bir çalışma yaptığını ve onların işini kolaylaştırmak için meydanda kamp kurduklarını ifade etti.

“BU GÖÇMENLER POLİSTEN KORKMUYOR”

Göçmenlerin benzer bir eylemi 2020’de de bu meydanda gerçekleştirdiğini kaydeden Jafari, "Çok kötü geçmişti ve şiddetliydi. Bu göçmenler polisten korkmuyor. Her gün ve her akşam köprülerin altında yaşam mücadelesi veriyor. Polisler köprülerin altına geldiklerinde çadırları dağıtmaktan, göçmenleri copla dövmekten ve onlara biber gazı kullanmaktan çekinmiyor" dedi.

AA’nın aktardığına göre, göçmenlerin iltica talebinde bulunduklarını ifade eden Jafari, göçmenlerin temel hakkının barınacak yere sahip olması olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini kaydetti.

paris-te-multeciler-hukumete-seslerini-duyurabilmek-icin-sehrin-ortasina-kamp-kurdu-857100-1.

Jafari, "İnsan hakları ülkesinde ailelerin köprülerin altında kalması kabul edilemez." yorumunu yaptı.

Göçmenlere yönelik polis şiddetine değinen Jafari, şunları söyledi:

"Kasım ayından bu yana polis şiddeti biraz azaldı çünkü çok daha fazla dikkat ediyorlar. Geçen sefer polis şiddeti görüntülendi ve dünyanın neredeyse her yerinde yayımlandı. Fransa'nın ve özellikle Paris'in imajı uluslararası düzeyde zedelendi.

KAMERALAR OLMAYINCA POLİSLER GÖÇMENLERE SALDIRMAKTAN ÇEKİNMİYOR

Polisler biraz daha fazla dikkat ediyorlar ama köprü altlarında olduklarında ve kameralar olmadığı zaman insanlara biber gazı kullanmaktan ve copla dövmekten çekinmiyorlar. Polisler göçmenlerin kullanmaması için yorganlara dahi biber gazı sıkıyor"

Jafari, göçmenlerin durumunu sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalıştıklarını ancak zaman zaman bu tür eylemler yapmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

Göçmenlerin adaletsizliğe maruz kaldığını vurgulayan Jafari, bu eylemi göçmenlerin talebiyle gerçekleştirdiklerini ve polisin kampı yeniden dağıtmasından endişe ettiklerini söyleyerek, "Düzensiz göçmenler riskin farkındalar ancak korkmuyorlar. Neredeyse her gün köprü altlarında kötü muameleye maruz kalıyorlar" dedi.

“HER GÜN KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALMAKTANSA BİR GECE KALMAK DAHA İYİ”

Paris'te birçok otel, barınma merkezi ve spor salonunun göçmenlere uygun olduğunu ancak Lallement'ın onay vermediğini aktaran Jafari, "Geçen seferki gibi şiddetli tahliye olabilir. Görüntülemek ve polis şiddetini görünür hale getirmek için iyi ki buradasınız. İyi ki diğer gazeteciler burada. Göçmenlere göre her gün köprü altlarında kötü muameleye maruz kalmaktansa bir gece buna maruz kalmak daha iyi" ifadesini kullandı.

2020’DE POLİS GÖÇMENLERİ BİBER GAZIYLA DAĞITMIŞTI

Fransa'nın başkenti Paris'te 24 Kasım 2020 gecesi, polis, Republique Meydanı'nda çadır kuran çoğunluğu Afgan 500'e yakın sığınmacıyı yaka paça dışarı atmış, biber gazıyla müdahalede bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı, alandaki gazetecilere de şiddet uygulayan polis ve jandarmanın görüntülerinin gündem olması üzerine soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Birçok gazeteci, aktivist ve siyasetçi de sığınmacılara desteklerini ifade ederek polis şiddetini kınamıştı.