Fransa’nın başkenti Paris’te lise öğrencileri, hükümetin koronavirüs önlemlerine rağmen okullarda yüz yüze eğitime başlanması kararına karşı boykot başlattı. Polis, liselerin önünde toplanan öğrencilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Paris'te salgın döneminde okulların açılmasını protesto eden lise öğrencileri polisle çatıştı

Fransa'da lise öğrencileri yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerine rağmen, okullarda eğitime devam edilmesine karşı boykot başlattı. Başkent Paris'te birçok lisenin önünde toplanan öğrenciler, yeterli sağlık protokolleri oluşturulana kadar okulların kapatılmasını talep etti.

Russia Today’in haberine göre, yüz yüze eğitimin başlamasından sonra en az on okulun girişini çöp kutularıyla kapatan gençler, 10. Bölgede bulunan Colbert Lisesi ile 4. bölgedeki Sophie-Germain lisesinde polisle çatıştı. Lise öğrencilerini okulun önünden uzaklaştırmak için müdahalede bulunan polis, gençlere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Protestolara katılan altmış öğrenciye ise para cezası kesildiği açıklandı.

'MASKE TAKSAK BİLE KAPALI ORTAMLARDAYIZ'

Öğrenciler, sağlık önlemlerinin yeterli olmadığını, sınıf mevcutlarının azaltılmadığını, koridor ve kantinlerin çok kalabalık olduğunu belirtiyor.

Kendilerini güvende hissetmediklerini söyleyen, Lise öğrencisi Helene Boucher, “Hepimiz maske taksak bile, kötü havalardan dolayı hepimiz kapalı alanlara sıkışmak zorunda kalıyoruz” dedi. Fransız öğrenciler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, okullarının aşırı kalabalık olduğunu ve sosyal mesafenin ortadan kalktığını gösteriyor.

SORUMLULUK ÖĞRETMENLERE BIRAKILDI

Liselerin durumunu değerlendiren bir öğretmen ise koronavirüs salgınına karşı okullarda uygun protokollerin bulunmadığı ve öğrencileri korumak için sadece öğretim personeline sorumluluk bırakıldığını belirterek, yüz yüze eğitim kararını eleştirdi.

Fransa’da son verilere göre koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 416 artarak 37 bin 435’e yükseldi. Vaka sayısı ise 52 bin 518’e çıktı. Sağlık Bakanı Olivier Véran, her 30 saniyede bir Parislinin enfekte olduğunu ve her 15 dakikada, bir vatandaşın Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırıldığını belirtti.