Avustralya, Bionics Institute’de geliştirilen bir araç, kısaca Bionics Institute Rigidity Device veya BiRD olarak biliniyor. Bu cihaz, parkinson hastasının parmağından (onu bükerek) teşhis edilmesini kolaylaştıracak. Cihaz, velcro kayışlarla hastanın eline sabitleniyor ve içindeki küçük motor sayesinde hastanın orta parmağını 30 saniye boyunca tekrar tekrar büküyor. Parmağı bükmek için gereken kuvvet miktarını kaydetmek için ise entegre […]

Parkinson hastalığı parmaktan teşhis edilecek

Avustralya, Bionics Institute’de geliştirilen bir araç, kısaca Bionics Institute Rigidity Device veya BiRD olarak biliniyor. Bu cihaz, parkinson hastasının parmağından (onu bükerek) teşhis edilmesini kolaylaştıracak.

Cihaz, velcro kayışlarla hastanın eline sabitleniyor ve içindeki küçük motor sayesinde hastanın orta parmağını 30 saniye boyunca tekrar tekrar büküyor. Parmağı bükmek için gereken kuvvet miktarını kaydetmek için ise entegre sensörler kullanılıyor. Bu, ilk parkinson semptomlarından biri olan kas sertliğinin objektif olarak ölçülmesini sağlıyor. Parmak ne kadar sert olursa hastalık o kadar ilerlemiş demek.

Laboratuvar testlerinde, BiRD parkinson hastaları ve sağlıklı gönüllüleri arasında başarılı bir şekilde ayrım yapmayı başardı. Başlangıçta doktor ofislerinde, sadece birkaç dakika sürecek bir test için kullanılabilir.