ANIL VARLI Yaşın ilerlemesiyle beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalmasına bağlı olarak görülen parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor. 60’lı yaşlarda, 50’li yaşlara oranla 10 kat daha sık görülen hastalığın, 50 yaşından önce başlanmasına pek rastlanmıyor. Ellerde ortaya çıkan titreme hastalığın en belirgin özelliği olarak görülüyor. Hastalığın diğer belirtileri ise hareketlerde yavaşlama, yürümede zorlanma, […]

Parkinson yaşlılığa bağlı artıyor

ANIL VARLI

Yaşın ilerlemesiyle beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalmasına bağlı olarak görülen parkinson hastalığı, hasta ve yakınlarının hayatını olumsuz etkiliyor.

60’lı yaşlarda, 50’li yaşlara oranla 10 kat daha sık görülen hastalığın, 50 yaşından önce başlanmasına pek rastlanmıyor. Ellerde ortaya çıkan titreme hastalığın en belirgin özelliği olarak görülüyor. Hastalığın diğer belirtileri ise hareketlerde yavaşlama, yürümede zorlanma, konuşmada yavaşlama ve mimiklerde azalma olarak sıralanıyor.

Dünyada 10 milyon, ülkede ise 150 bin Parkinson hastası bulunuyor. Bu rakamların 2030’da 30 milyona ulaşacağı iddia ediliyor.

Tedavisi Mümkün

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği, 14 ilde eşzamanlı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Dernek başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, toplumun yaşlanmasıyla birlikte Parkinson hastalığına yakalanma sıklığının arttığını kaydetti.

Parkinson konusunda toplumu bilinçlendirmek istediklerini vurgulayan Çakmur, tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi. Çakmur, “Nörolojik hastalıklar içinde tedavisi en erken bulunacak hastalık Parkinson. Çünkü nedenini ve ortaya çıkaran mekanizmaları iyi biliyoruz” ifadeleinde bulundu.