H&M ve Koton’un ardından ünlü giyim mağazası Batik de hak gasplarıyla gündeme geldi. Batik’in işten çıkardığı 600 işçiye bir yıldır kıdem tazminatı ve ücret alacakları ödenmedi

Parlak vitrinlerin ardında yaşananlar: Batik’ten atılan 600 işçi  bir yıldır tazminat bekliyor

H&M ve Koton’un ardından ünlü giyim mağazası Batik de hak gasplarıyla gündemde. Batik’in işten çıkardığı 600 işçiye “Kasada para yok” denilerek bir yıldır maaş alacakları ve kıdem tazminatları ödenmiyor.

Tarık Ziyal’ın sahibi olduğu Ziyal Şirketler Grubu ve oğulları Namık, Tarık, Mahmut ve Cevdet Ziyal kardeşler tarafından yönetilen ünlü kadın giyim mağazası Batik, Türkiye genelindeki bazı mağazalarını kapatarak işçileri işten çıkardı. işçiyiz.biz’e konuşan Batik işçileri, mağazanın işbirliği yaptığı firmalar dahil pek çok yere ödeme yaptığını, ancak işçilerin maaşları söz konusu olduğunda “Kasada para yok” cevabı verdiğini söyledi.

MAAŞLAR HEP GEÇ YATIYORDU

İzmir’deki bir Batik şubesinde yaklaşık 1 yıl çalışan ve mağazanın kapanması üzerine işten çıkarılan bir işçi, “Ücretlerimiz hep 2 ay geç yatırılıyordu. Biz buna rağmen çalışmaya devam ettik” dedi. İşçi, “Ücretler geç yatıyor diye mağazadaki işçilerin hepsi işi bıraktı, biz 2 kişi 1 ay boyunca mağazayı açıp kapattık. Bu iyi niyetin sonucu bu mu olmalıydı?” diye sordu.

KASAYI BOŞ TUTUYORLAR

Haklarını almak için mahkemeye başvurduklarını söyleyen işçi, arabulucu ile anlaşılıp imza atılmasına rağmen hâlâ Batik’in bir adım atmadığını belirtti. İşçi, “Arabulucuyla anlaşma imzaladık ama yine de param verilmedi. Firma avukatını aradığımda bana 600 kişinin parasını almak için sırasını beklediğini söyledi” diye konuştu. Bir senedir iş aradığını kaydeden Batik işçisi, “Piyasanın durumu zaten belli, iş bulamıyoruz, bir de Batik’e paramızı kaptırdık. Tiffany firması üzerinden parayı döndürüp kasalarında para göstermiyorlar. Hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2012 yılında Tiffany&Tomato firmasını satın alan Batik pek çok mağazasını kapattı; ancak Tiffany&Tomato firması hâlâ faaliyetlerine devam ediyor.