AKP iktidarının ikinci yılında eğitim alanında uygulamaya konulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” uygulamadan kaldırıldı. MEB’in, “Cumhuriyeti demokrasi ile güçlendirmek, yerleşik demokrasi kültürünü oluşturmak” amacıyla 2004 yılında başlattığı uygulamadan vazgeçildiği yönündeki karar, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş imzalı bir yazıyla okullara bildirildi. TBMM Başkanlığı’nın 2013 yılında aldığı, “Artık projeye dahil olmayacağız” […]

Parlamenter sistem eğitime de fazla geldi, meclisler kapanıyor: Seçimlere veda!

AKP iktidarının ikinci yılında eğitim alanında uygulamaya konulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” uygulamadan kaldırıldı. MEB’in, “Cumhuriyeti demokrasi ile güçlendirmek, yerleşik demokrasi kültürünü oluşturmak” amacıyla 2004 yılında başlattığı uygulamadan vazgeçildiği yönündeki karar, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş imzalı bir yazıyla okullara bildirildi.

TBMM Başkanlığı’nın 2013 yılında aldığı, “Artık projeye dahil olmayacağız” kararı, projenin sonlandırılmasına gerekçe gösterildi. Ancak, öğrenci meclisleri 2013 yılından Mayıs 2018’e kadar düzenli olarak toplandı.

Türkiye’deki demokrasi tartışmaları 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından yoğunluk kazanırken eğitim alanında çarpıcı bir karara imza atıldı. Okul öğrenci meclislerinin iki ayda bir, il öğrenci meclislerinin yılda iki kere yaptığı ve yıllık faaliyetlerin “Milli Egemenlik Haftası”nda TBMM’deki toplantı ile sonlandığı projenin artık sürdürülmeyeceği açıklandı. Bakanlığın, okullardaki demokrasi kültürünün gelişmesine katkı amacıyla başlattığı projeyi durdurmasını, TBMM Başkanlığı’nın 2013 tarihli kararına dayandırması eğitimcilerin tepkisine yol açtı.

AÇIKLAMA YAPILACAK

BirGün’ün, “Proje hangi gerekçeyle sonlandırıldı? TBMM yazısı dayanak gösteriliyor ise neden altı yıl beklendi?” sorularını yanıtsız bırakan MEB yetkilileri, ilgili genel müdürlüğün projenin sonlandırılmasına ilişkin açıklama yapacağını aktardı.

Projenin, uygulamada bazı aksaklıklar olsa da demokrasi kültürünün okullarda yerleşmesi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Projeyi kaldırmak MEB’in genel amaçlarına da aykırı” dedi. Taştan, okul meclislerinde öğrencilere küçük yaştan itibaren demokrasi kültürünün aşılanmaya çalışıldığını ifade ederek “Demokratik bir seçim yapılarak Türkiye Meclisi oluşturuluyordu. Bir yanıyla parlamenter sisteme benzer bir model” diye konuştu.

“TAHAMMÜLSÜZ İDEOLOJİ”

Öğrencilerin karar mekanizmalarında bulunmaları yönündeki taleplerini yıllardır dile getirdiklerini anlatan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da projenin sonlandırılmasını eleştirdi. Demokratik işleyişten uzaklaşan eğitimin geleceğinin de olmayacağını söyleyen Aydoğan, şunları söyledi: “Okullarda demokrasiye tahammül edemeyen bir ideoloji, yaşamın her alanında da aynı tutumu sürdüreceğini kamuoyuna deklare etmektedir.

Okul meclisleri, aksayan yönlerine rağmen öğrencilerin söz hakkını kullanabilmesi açısından sınırlı da olsa önemli bir hak iken MEB okul meclislerini 2013’ te yayınlanan kararı şimdi hatırlayarak sonlandırmıştır. Atılan her adım da yaptığımız tespitleri fazlasıyla haklı çıkarmaktadır. Öğrencilerimizin özgürce kendisini ifade etme hakkını savunmaya devam edeceğiz.”