2. Ordu Komutanı Temel, Erdoğan’ın Muharrem İnce’yi hedef aldığı konuşmasını gülerek alkışlarken görüntülendi. Sert konuşan İnce, “30 Ağustos’ta ilk emekli edeceğim general, o general. Apoletlerini sökeceğim” dedi

Partili ordu komutanı!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü adaylıktan vazgeçirmek için görüşme yaptığının ortaya çıkmasının ardından TSK’ye dair bir skandal daha yaşandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’yi hedef aldığı sözlerini, 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in alkışladığı ve güldüğü ortaya çıktı. İnce, “Onun apoletlerini sökeceğim” dedi.

Erdoğan, 31 Mayıs’ta partisince Malatya’da düzenlenen mitingden sonra Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından organize edilen “Esnaf buluşmasına” katılmıştı. Erdoğan burada CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’yi hedef alarak “Çırağa dükkan teslim edilmez. Siyasetin çıraklarına da Türkiye emanet edilmez. Siyasette hiçbir başarısı, hiçbir tecrübesi olmayanlara ülkenin yönetimini asla veremeyiz. Kardeşlerim; girdiği her yarışı kaybedenlerin ne kendilerine, ne de milletimize verebilecekleri bir şey yoktur” demişti.

Gülerek alkışladı
Erdoğan’ı bu sözleri salonun ön sıralarında bulunan TESK ve TOBB gibi patron örgütü başkanlarından büyük alkış alırken, alkışlayanlar arasında 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’in de bulunması dikkat çekti. Temel, Erdoğan’ın alaylı sözlerini alkışlarken yüzündeki gülümsemeyi de saklama gereği duymadı.

İsmail Metin Temel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarıyla ortaklaşa düzenlediği Afrin operasyonunun da komutanı olarak da biliniyor.

İnce sert konuştu
Korgeneral Temel’in bu tavrına Muharrem İnce’den sert tepki geldi. Kısa süreliğine annesini görmek için geldiği Yalova’da açıklamalarda bulunan İnce, Temel hakkında şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir general, bir siyasi parti başkanının konuşmasında, ki o konuşmada vatan demiyor, bayrak demiyor, millet demiyor, o konuşmada beni eleştiriyor. Beni eleştirdiği yerde general de Erdoğan’ı alkışlıyor. 30 Ağustos’ta ilk emekli edeceğim general, o general. Onun apoletlerini sökeceğim. Türk ordusunun generali misin, Ak Parti’nin il başkanı mısın? Herkes haddini bilecek. Herkes kurallara uyacak. Herkes Anayasa’ya, yasaya uyacak. Bir general öyle bir şey yapamaz.
Yaptırmayacağım. Göreceksiniz, 30 Ağustos’ta onu emekli edeceğiz. Apoletlerini sökeceğim onun.”

Canikli ve Erdoğan'dan yanıt
Muharrem İnce’ye hükümet kanadından ilk yanıt Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’den geldi. “Korgeneral İsmail Metin Temel'in apoletleri, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmesinin nişanesidir ve bu apoletler milletimiz tarafından takılmıştır” diyen Canikli, “Sizin bu apoletleri sökmeye gücünüz yetmez. Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve onun komutanının apoletlerine dil uzatmak sizin haddiniz değildir” ifadelerini kullandı.

Canikli’nin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da İnce’ye yanıt verdi. “Bugün yeni bir herze daha yumurtladı” diyerek İnce’yi hedef alan Erdoğan, “Malatya'ya gittiğimde esnaf odası bir iftar yaptı. Şahsımın bulunduğu iftar sofrasına 2. Ordu Komutanımızın katılmasından rahatsız olmuş. Haddini öyle aşıyor ki Metin Temel paşamızın apoletlerini sökeceğini söylüyor. Bir kere Malatya'daki iftar parti iftarı değil. Bizim paşamızla yakın bir hukukumuz var. Bu millet sana o apoletleri sökme fırsatı vermez, seni sandığa gömer” diye konuştu.