Tekirdağ Çerkezköy’de, fabrika malzemeleri tedarikçisi PAS South fabrikasında Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları belirtilen 14 işçinin geçen hafta işten çıkarılmasının ardından bu sabah da 4 işçinin işine son verildi.

PAS South’ta 4 işçi daha işten çıkarıldı

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bulunan yaklaşık 200 kişinin çalıştığı PAS South fabrikasında geçen hafta 14 kişi "küçülme" gerekçesiyle işten çıkartıldı. İşçiler, Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkartıldıklarını söyledi.

İşçiler, sendikaya üye olma gerekçelerini, telafi mesaileri ile açıkladı. Buna göre; bir işçi, yaklaşık 1 aylık çalışmanın sonucunda, işveren tarafından 1-2 hafta süren izinlere gönderiliyor. İşçiler, izne gönderilirken, kendi istekleri ile izne çıktıklarına dair bir belgeye imza atıyor. İzinden dönen işçiler, çalışmadıkları günler için telafi mesailerini yapıyor ancak ek ücret almıyor. İşçiler, böylelikle ücretlerinin asgari ücretin üzerine çıkamadığını belirtiyor.

14 işçinin “küçülme” gerekçesiyle işten çıkarılmasının ardından işçiler, 20 kişinin işe alındığını ileri sürdü. Tüm bunların ardından dört kişinin daha işten çıkarıldığı belirtildi. İşçilerden üçünün kod-25/2 ile yani "yüz kızartıcı suçlar" gerekçesiyle çıkartıldığı ve bir kişinin ise "küçülme" gerekçesiyle çıkartıldığı iddia edildi.

Bir işçi, "Sebebi de şu: Molalarda bize destek verdikleri, molalarda bize alkış tuttukları için yüz kızartıcı suçtan dışarı attılar. Kanuna aykırı bir iş yapıyorlar ama biz yasaya aykırı bir iş yapmıyoruz. İçerideki arkadaşlarımız korkmuyor. Hatta bugün gelen arkadaşlarımız bile, 'Kurtulduk' dedi. Bu kadar mı fabrikanızdan insanları soğuttunuz?" dedi.

"NE KADAR ŞİKAYET DE ETSEK İYİLEŞMEYE GİDİLMEDİ"

Fabrika önündeki nöbetlerinin altıncı gününde olduğunu belirten işçi, yaşananları şöyle anlattı:

“Maddi manevi sıkıntılardan dolayı arkadaşlarımızla birlik olmaya karar verdik ve Petrol-İş Sendikası ile görüştük. En büyük problemlerimizden biri, telafilerimizdi. İçeride iş olmadığı ve üretim azaldığı için, bir kağıda imza atıyorduk. Kendi istek ve rızamla yazılı bu kağıtlara imza atmamız nedeniyle telafi sayılarımız arttı. Bu kağıtları imzalaya imzalaya insanların çok yüksek saatlerde borçları olmaya başladı. Bu da bizi sendikalaşmaya itti. Borçlarımızı ödemek için mesaiye kalıyorduk ancak mesai parası almıyorduk yalnızca içeride kalan paramızı ödüyorduk.

Yeni bir yapılaşmaya gittiler ve doğalgazları, elektrikleri kısmaya başladılar. Karanlıkta, soğukta, kışın ortasında kat kat giyinerek çalışmaya başladık. Ne kadar şikayet de etsek firma içerisinde iyileşmeye gidilmedi. Sendikalaşmaya giderken sayımızı tamamladığımızda 17 Şubat günü 14 arkadaşımızı, işlerin azalması gerekçesiyle işten çıkartılar. Aynı gün 20 tane insanın sigorta başlangıcını yaptılar. Aslında bunun tek bir nedeni vardı, sendikalaşmamızı engellemek, sayımızı çoğaltmak, bizi zora sokmaktı. Ama biz dik durduk sayımız yükselmesine rağmen sayımızı tamamladık.”

(ANKA)