Pasifik’teki küçük ada ülkeleri Avustralya’ya kömür endüstrisine desteği yüzünden tepki gösterdi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise bu tepkiye itiraz etti

Pasifik Forumu'nda küresel ısıtma krizi

18 ülke liderinin katıldığı Pasifik Adaları Forumu’nun 50. toplantısı Tuvalu’da gerçekleşti.

Pasifik’teki küçük ada ülkeleri, toplantıdan çıkan ortak deklarasyon metninde “kömürle çalışan yeni termik santrallarının ve yeni kömür madenlerinin yasaklanması” ve “enerji sektöründe kömürden vazgeçilmesi” çağrısının bulunmasında ısrar ettiler.

Forumdan sızan bilgilere göre Avustralya Başbakanı Scott Morrison bu metne itiraz etti. Morrison, Avustralya’daki kömür endüstrisini korumak adına iklim değişikliği konusunda daha hafif ifadeler bulunduran bir metne onay verdi.

Pasifik küçük adaları, küresel ısınmanın deniz seviyesini yükselteceği ve iklim değişikliğinin adaları sert bir şekilde vuracağı endişesini taşıyor.

Pasifik liderleri uzun süreden beri Avustralya’ya kömür endüstrisini terk etmesi için çağrı yapıyor. Pasifik Forumu’nda Fiji Başbakanı Frank Bainimarama Pasifik adalarının “varoluşsal tehdit” altında olduğunu söyledi ve Avustralya’ya bu çağrıyı yineledi.

Tuvalu Başbakanı Enele Sopoaga, toplantıda Avrustralya Başbakanı Morrison’a “siz ekonominizi kurtarma peşindesiniz, ben ise Tuvalu halkını kurtarmaya çabalıyorum,” dedi.

Tonga Başbakanı ‘Akilisi Pohiva ise iklim değişikliğiyle ilgili bir sunumda göz yaşlarını tutamadı.