Washington’ın Pekin ile nüfuz mücadelesine girdiği Asya-Pasifik’te etkinlik mücadelesi keskinleşiyor. Çin’i çevrelemeye devam eden ABD, Asya Pasifik’teki ‘eksik halka’ Filipinler ile 4 yeni askeri üs konusunda anlaştı.

Pasifik kuşatıldı

Dış Haberler

Çin’e karşı Asya-Pasifik’teki kuşatmasını artıran ABD, Güney Kore ve Japonya’dan Avustralya’ya uzanan hatta kurduğu ağı her geçen gün genişletiyor. Tayvan ve adalar krizi üzerinden gerilimi alevlendirerek bölge ülkelerini yanına çeken ABD, Filipinler’i de sıraya koydu. Manila yönetiminin, Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında ABD’nin 4 askeri üsse daha erişimine izin vereceği bildirildi. Manila ile Washington arasındaki anlaşma, Amerikan askerinin 30 yıl sonra ilk kez Filipinler’e dönmesi anlamına gelecek.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Filipinler’i ziyaretinde mevkidaşı Carlito Galvez Jr. ile yaptığı görüşmenin ardından anlaşma kapsamında halen erişime açık 5 askeri üsse ilave olarak 4 yeni üsse daha erişim sağlanacağını, böylece Amerikan askerilerinin toplam 9 üste konuşlandırılacağını belirtti.

Austin, Başkan Joe Biden’ın "ABD’nin Filipinler’in savunmasına destek taahhüdünün kaya gibi sağlam olduğunu" vurguladığını hatırlatarak, "İttifakımız her ülkenin demokrasisine de güven veriyor, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’in sürdürülmesine katkı sağlıyor" dedi.

pasifik-kusatildi-1121609-1.

SALDIRILARA ORTAK KARŞILIK

Austin, mevkidaşı ile Filipinler’i çevreleyen sulardaki istikrarsızlaştırıcı faaliyetler konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını, silahlı saldırılara ortak karşılık verme kapasitesini artırmaya karar verdiklerini ifade etti.

Toplantıda ABD ordusunun erişimine izin verilen yeni üslerin hangi bölgelerde olduğuna ilişkin bilgi verilmezken, Filipinli Bakan Galvez Jr, üslerin yerlerinin duyurulmasından önce yerel yönetimler ile istişare edilmesi, olası itirazların ve problemlerin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

2014 tarihli EDCA kapsamında Filipinler’de 5 askeri üsse erişimi bulunan ABD, Tayvan’a ve Güney Çin Denizi’ne hakim konumdaki Luzon Adası ve kuzeybatı bölgelerine asker konuşlandırmak istiyor.

EKSİK HALKA TAMAMLANDI

Üst düzey bir Filipinli yetkili AFP’ye açıklamada, potansiyel bir beşinci üs için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

BBC’nin Manila’daki muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, Washington’ın bu anlaşmayla kuzeyde Güney Kore ve Japonya’dan güneyde Avustralya’ya uzanan ABD ittifakları kavisindeki boşluğu doldurduğunu söyledi. Wingfield-Hayes, “Eksik halka, en büyük potansiyel çatışma noktalarından ikisinin, Tayvan ve Güney Çin Denizi’nin ya da Manila’nın ısrarla adlandırdığı şekliyle Batı Filipin Denizi’nin sınırlarında dolaşan Filipinlerdi” dedi.

***

ÇİN BASKISI SÜRÜYOR

Tayvan Savunma Bakanlığı ise son bir günde Ada çevresinde Çin’e ait 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’deki ziyaretinin ardından Tayvan çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve Tayvan Boğazı’nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları düzenli hale geldi.

***

BUGÜN AVRUPA’DA YAŞANANLAR YARIN DOĞU ASYA’DA OLABİLİR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının sonucunu Çin’in yakın izlediğini ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkardığını söyledi.

Terörizmden iklim değişikliğine, siber tehditlere ve nükleer silahların yayılmasına kadar küresel meydan okumaların arttığını kaydeden Stoltenberg, "Küresel nizam tehdit altında. Moskova ve Pekin, otoriter bir karşı çıkışın ön saflarında" diye konuştu.

Stoltenberg, "Bugün Avrupa’da yaşananlar yarın Doğu Asya’da da olabilir" dedi.