Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisi hakkındaki istifa talebiyle ilgili eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ı suçladı.

Paşinyan: Sarkisyan, orduyu bana karşı harekete geçirdi

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisi hakkındaki istifa talebinin eski hükümetlerin nüfuzunun bir sonucu olduğunu savunan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ı orduyu kendisine karşı harekete geçirmekle suçladı.

Paşinyan, ülkenin iç ve dış güvenlik sorunlarının ele alındığı Güvenlik Konseyini topladı.

Sputnik'te yer alan habere göre başkent Erivan'da hükümet binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'nda taraftarlarının düzenlediği mitingde konuşan Paşinyan, "Direkt olarak söylemek isterim ki, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması eski hükümetlerin, özellikle de Serj Sarkisyan'ın nüfuzunun bir sonucu. Genelkurmay başkanı, bu açıklamasıyla yasayı ihlal etti ve istifa etmesi gerekiyor. Bu kaçınılmaz ancak bu, gelecekte ordu kademelerinde bir kan davası olacağı anlamına gelmez. Sarkisyan ve eski hükümetler, orduyu meşru hükümetlere karşı harekete geçirmeye çalışıyor" dedi.

Paşinyan, parlamenter sistemden yarı cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş konusunda ekim ayında bir referandum yapmayı planladıklarını duyurdu ve şu ifadeleri kullandı:

Ekim ayında parlamenter sistemden yarı cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapılmasını öngören yeni anayasanın veya düzenlemelerin kabul edilmesine yönelik bir referandum yapmayı planlıyoruz. Yeni hükümet sistemi, ülkemizde istikrarı garanti altına alacak ve gelecekte iç siyasi krizlerin çıkmasının önüne geçecek

Eğer parlamenterler güçler, aralık ayında yaptığımız teklifi kabul ederse erken parlamento seçimleri düzenlemeye hazırız. Size ikinci bir fırsat veriyorum. Seçime gidelim ve halkın kimin istifasını istediğini görelim

Paşinyan, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın görevden alınmasına ilişkin kararnameyi imzalayacağını umduğunu belirtti.