Pastadaki pay kavgası
İngiltere’de yüksek enflasyona karşı yüzlerce kişi sokağa çıktı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

ABD’nin peşine takılan Batı’nın Moskova’ya yönelik yaptırım kararları Avrupa’da enflasyon, gıda ve enerji krizini beraberinde getirdi. Her geçen gün derinleşen kriz, ‘müttefikler’ arasında da çatlağa yol açtı. Avrupalı yetkililer, AB ülkeleri acı çekerken Amerikalıları savaştan bir servet kazanmakla suçluyor.

SAVAŞTAN SERVET KAZANDI

Üst düzey bir yetkilinin POLITICO’ya verdiği demeçte, "Gerçek şu ki, bu savaştan en çok kazanç sağlayan ülke ABD çünkü daha fazla gaz satıyor ve bunu daha yüksek fiyatlara satıyorlar. Bunun yanı sıra çok daha fazla silah satıyorlar" dedi. Başka kurumlardaki yetkililer, diplomatlar ve bakanlar tarafından açık ya da gizli şekilde desteklenen bu türden yorumların sayısı sürekli artıyor.

AB’nin Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de POLITICO’ya verdiği röportajda, Washington’u Avrupa’nın endişelerine yanıt vermeye çağırdı: "Amerikalılar - dostlarımız - bizim üzerimizde ekonomik etkisi olan kararlar alıyorlar."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yüksek Amerikan gazı fiyatlarının "dostça" olmadığını söyledi ve Almanya’nın ekonomi bakanı Washington’u daha fazla "dayanışma" göstermeye ve enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmaya çağırdı.

***

MÜTTEFİK Mİ DEĞİL Mİ?

Washington yeşil endüstrileri desteklemek için 369 milyar dolarlık bir endüstriyel sübvansiyon planını açıkladıktan sonra Brüksel ve Washington arasındaki gerginlik pik yaptı. ABD’nin sübvansiyon planı Brüksel’i tam bir panik moduna soktu.

Bir AB diplomatı, "Enflasyonla Mücadele Düzenlemesi her şeyi değiştirdi. Washington hâlâ müttefikimiz mi değil mi?" diye konuştu. Brüksel’deki yetkililer, Avrupa endüstrilerini çöküşten kurtarmak için acil bir savaş sübvansiyonu için planlar hazırlarken, AB ticaret bakanları konuyu cuma günü tartışacak.