İthalatı serbest olan patates ve soğanın ihracatına, Ticaret Bakanlığı tarafından kısıtlama getirildi. Üreticiler karardan sonra, fabrikalarla anlaşarak patatesi sözleşmeli üreteceklerini belirtti

Patates ihracatına getirilen kısıtlama sonrası üretici tepkili

BERKAY SAĞOL

Geçtiğimiz yıl patates ve soğan fiyatlarında yaşanan artışın tekrar yaşanmaması için, Ticaret Bakanlığı patates ve soğan ihracatına kısıtlama getirdi. İthalatıyla ilgili herhangi kısıtlama olmayan patates ve soğan için yapılan bu düzenleme ise üretici için oldukça olumsuz.

Üreticilerin tek umudu olan ihracatın kısıtlanmasının patates ve soğan üretimini düşüreceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, “Patatesin kilosunu üretici 60 kuruşa satıyor ama maliyeti 70 kuruş. Patatesin marketteki satış fiyatı ise TÜİK’in verilerine göre 2 TL. Üretici zaten ihracattan para kazanıyordu bu kısıtlamayla beraber üreticinin tüm kazancı yok olacak ve patates üretimi düşecek. Bunun dışında soğanda da benzer rakamlar mevcut. İç pazardaki fiyat artışını engellemek amacıyla böyle bir karar açıklandı ancak bu iç pazardaki dengeleri düzeltmeyecek. Tam tersi bir şekilde patates ve soğan ihracatının bu şekilde kısıtlanması üretimi de düşürecek" diye konuştu.

"Dikkat edilmesi gereken nokta üreticinin satışıyla, tüketicinin marketten alışı arasında 4 kata yakın fiyat farkı var" diyen Türk, "İç pazardaki dengeleri korumak için bu fiyat farkın azaltılması gerekiyor. Üreticinin patatesi tarlada bırakma gibi bir şansıda yok hasat etmek zorunda. İhraçta edemezse üretici zarar edecek ve patates, soğan üretimi düşecek. Üretim düşerse bu ürünler önümüzdeki yıllarda ithal edilecek ve iç piyasada yine fiyat yükselecek” ifadelerini kullandı.

patates-ihracatina-getirilen-kisitlama-sonrasi-uretici-tepkili-672757-1.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk

PATATESİ ZARARINA SATIYORUZ

Bu kısıtlamayla beraber sözleşmeli üretim yapmayı düşündüğünü belirten patates üreticisi İsmail Hallıoğlu, “Ülkede zaten tarım politikası diye bir şey yok. Üreticilerin çoğu bilinçsiz bir önceki yıl hangi ürün daha fazla para kazandırdıysa onu ekiyorlar. Geçen yıl patates ve soğan çok para edince bu yıl bütün köylü patates ekti. İç pazarda biz patatesi neredeyse zararına satıyoruz tek umudumuz patatesi ihraç etmekti ama ona kısıtlama getirdiler. Üretici patatesi ihraç edemezse hepten zarar eder, borçlanır ve sonraki yıllarda patatesin üretimi düşer. Sözleşeli üretim yapmayı düşünüyorum yine para kazanamayacağım sözleşmeyle ama en azından zarar etmeyeceğim” şeklinde konuştu.

patates-ihracatina-getirilen-kisitlama-sonrasi-uretici-tepkili-672758-1.

Ödemişli patates üreticisi İsmail Hallıoğlu