CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'patates siğili' hastalığının yayılımıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye soru önergesi verdi. Kirişçi, patates siğili hastalığının yayılımını doğrulayarak, 2022 yılı itibarıyla 26 ilde karantina tedbirlerinin uygulandığını söyledi.

Patateste kanser ihtimali sebebiyle 26 il karantinada

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fehti Gürer, halk arasında ‘patates kanseri’ olarak bilinen ve ilk olarak 2004 yılında görülmeye başlayan ‘patates siğili’ hastalığının yayılımını gündeme getirdi.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye konuyla ilgili soru önergesi verdi. Kirişçi, önergeye verdiği yanıtta 26 ilin karantinada olduğunu açıkladı.

Kirişçi, Gürer'in daha önce gündeme getirdiği "Patates siğili sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır? Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır? Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir? Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?” sorularını yanıtladı.

2022 yılı itibariyle 26 ilin karantinda olduğunu söyleyen Kirişçi, karantinanın hangi illerde uygulandığını açıklamadı. Kirişci, çiftçilere patates siğili ile mücadele konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.

Kirişci, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, “Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kirişci, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı. Ülkemiz genelinde son 5 yılda Patates ve Patates siğili konularında 1200 Eğitim ve Yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişci, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.