Patlama sonrası yaralarını sarmaya çalışan Lübnan halkı aynı zamanda kayıplarını arıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken ve ölü sayısı artarken kaybolan kişilerin akıbetiyle ilgili halen net bir bilgiye ulaşılamıyor.

Patlama sonrası birçok kişinin akıbeti belirsiz: Lübnan kayıplarını arıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın ardından kaybolan kişilere ulaşılmaya çalışılıyor. Patlama sonucu yıkılan binaların enkaz kaldırma çalışmalarında halen birçok cansız bedene ulaşılırken kayıp durumdaki kişilerin bir kısmının da halen enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor. Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlama sonrası kayıp durumundaki kişi sayısının 40’a ulaştığını kaydederken hayatını kaybedenlerin sayısının da 171’e yükseldiğini duyurdu.

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada da, “Yerel ve yabancı kurtarma ekipleriyle kayıpları arama çalışmaları devam ediyor. Ordu ve Katar’dan gelen ekip, bir naaş ve ceset parçalarına ulaşabildi” denilerek durumun ciddiyetine dikkat çekildi. Alanında uzman bir ekibin da Rus kurtarma ekibinin çalışma alanındaki büyük bir silo enkazını kaldırdığı aktarıldı.

TARİHİ YAPILAR ZARAR GÖRDÜ

Söz konusu patlama, olay yerine yakınlığı nedeniyle tarihi yapıların bulunduğu Cummeyze Mahallesi’nin dokusunda da büyük tahribata yol açtı. Yüksek Yardım Konseyi Genel Sekreteri Tümgeneral Muhammed Hayr, patlamada 50 tarihi binanın zarar gördüğünü ifade etti. Lübnan Mirasını Koruma Derneği Üyesi Raca Necm ise yerel yönetimin, Lübnan’daki kültürel miras konusunda bilinçli olmadığını belirterek, “Bu alanda ne devlete ne hükümete ne de Beyrut Belediyesi’ne güveniyoruz” diyerek uluslararası destek almaları gerektiğini söyledi.

‘CUMHURBAŞKANI DA İSTİFA ETSİN’

Öte yandan, başkent Beyrut’ta 8 Ağustos’ta ‘Hesap Günü’ adıyla başlayan protesto gösterilerine güvenlik güçlerinin müdahaleleri sonucu yaralı sayısı artıyor. En son, Şehitler Meydanı’nda toplanan halk, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve milletvekillerinin istifası talebiyle parlamento binasına yürüdü. Güvenlik güçleri ise öfkeli halka ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Lübnan Kızılhaç Örgütü, müdahaleler sonucu 42 yurttaşın yaralandığını açıkladı.

***

Halka 'tetikte olun' çağrısı

Lübnan’da patlama sonrası ortaya çıkan ekonomik ve siyasi buhran halkın karşı karşıya kalacağı birçok yönelimi ve ihtimali barındırıyor. Birincisi Fransa, eski sömürgesi olan ülke üzerinde güçlü bir inisiyatif kullanarak çaresiz düşmüş Lübnan halkına Batı adına ‘el uzatmış’ oldu. Böylece, Lübnan’da ‘yerli kötü yöneticilere karşı Avrupalı kurtarıcılara’ sarılma fotoğrafı verildi. İkincisi, patlama konusunda uluslararası soruşturma talebine Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Hizbullah destekli Diyab hükümetinin itirazı, hükümetin istifasıyla kırılmış oldu. Şimdi Batı’nın Lübnan’a vaat ettiği 298 milyon dolarlık yardım karşılığında Hizbullah’ın devlet içindeki etkisini zayıflatacak bir soruşturmayı yürütmeye girişmesi bekleniyor. Üçüncüsü bu yardımın kullanılması için IMF ve Dünya Bankası’nın dayatacağı yönetsel ve ekonomik reformların, Lübnan halkının ekonomik koşullarını daha da zorlaştırmasına olası gözüyle bakılıyor. Ancak yurttaşlar hükümetin istifasına rağmen adil yönetim talebiyle sokaklardan ayrılmıyor. Lübnan Komünist Partisi de Lübnanlılar tarafından ‘devrim’ olarak nitelendirilen ayaklanmayı sürdürmeye ve dış müdahalelere karşı tetikte olmaya çağırıyor.